Monestir de "El Olivar"

Durant una setmana, de les proppassades, i d’anada a Guadalajara, he visitat el monestir mercedari de “Santa Maria del Olivar” a Estercuel (Terol). I ho he fet impulsada per les ganes de conèixer aquell indret, del qual, el passat mes de febrer, en aquesta mateixa revista, ens parlava “Meyme”, amb motiu de la propera beatificació del gabellí  fra Jesús Eduard Massanet, en un extens reportatge.

Una vegada que vaig trobar-me a la recepció del monestir, em vaig interessar pel tema del nostre paisà i, molt sol·lícit, es va presentar el padre Francisco – un senyor d’una quarantena d’anys, vestit amb xandall Adidas i camisola amb la paraula “Tenerife” (res a veure, per tant, amb la imatge que una té d’un frare) –  el qual es va mostrar molt receptiu .

Vaig mostrar al padre Francisco el reportatge de B. Melis, tot explicant-li alguns aspectes de l’article. Vàrem poder adquirir un DVD que explica com varen ocórrer els luctuosos fets i que detalla, un per un, la biografia dels màrtirs mercedaris, inclòs lògicament el nostre.

– Aquí sempre l’anomenaren Fray Eduardo –  comenta Francisco  –, el qual, com bé s’ha explicat, fou assassinat pels rojos, junt amb altres companys, al 1936. No comprenc com els homes són com són. La guerra civil fou incivil de totes, totes. Els frares morts ja eren considerats “beatos” en si mateixos.  Únicament falta la confirmació de la seva beatitud  per part de la Cúria Episcopal i que el Vaticà decideixi  quan i on se celebrarà la festa  de beatificació.

Els quatre frares residents al monestir de “El Olivar” – solament quatre – estan desitjant que pugui ser a Saragossa, capital de l’Aragó, el lloc de l’acte de proclamació, la qual cosa enaltiria aquest lloc tan llunyà de Terol – a 120 quilòmetres –, endinsat a la muntanya i separat de tota civilització i de tot el que no sigui naturalesa, pau, recolliment i oració.  


Marigerma Melis



Indicatiu d'accés al monestir de ·Santa Maria del Olivar"


Aspecte exterior del monestir


El pare Francisco, amb l'autora del reportatge, al costat dels quadre de fra Massanet


Nau on figuren exposats els quadres dels màrtirs medrcedaris


Quadre dels nostre paisà, fra Eduard Massanet Flaquer


Distintiu de l'orde mercedària