El Nomenclàtor toponímic de les Illes Balears (NOTIB) es presentarà a Capdepera el proper dimarts 23 de maig a les 19h a la sala polivalent del teatre, a càrrec del Dr. Miralles.



En aquests moments el Nomenclàtor inclou prop de 50.000 topònims no urbans actualment vius encara. Com a aspectes especialment innovadors del projecte  l’usuari podrà consultar al web de l’IEC un cercador de mots, l’enregistrament del topònim en qüestió i una mostra de georeferenciació. D'aquesta manera,  l'estudi, a part de consistir en una exhaustiva recerca de topònims a partir de les fonts i cartografia existents fins al moment, ha consistit a comprovar "in situ" les llistes de noms comptant amb entrevistadors de cada municipi.

A Capdepera hi ha col·laborat l'ajuntament, en successives reunions des de 2003, i es van cercar entrevistadors que fossin bons coneixedors de la costa municipal (pesqueres, puntes, illots, cales, coves...) o bons coneixedors de l'interior (sementer, tros, finques, etc). Han estat:

- Manuel Fuster Lareu "de Can Pere Andreu"

- Jaume Garau Lliteres "Papaió"

- Sebas Julià Flaquer "Sebas"

- Manuel Muntaner Fernández "Murta"

- Pere Melis Garau "Colom"

- Mateu Orpí Servera "Xerubí"

- Pere Orpí i Ferrer "de na Gambusina"

i Josep Terrassa Flaquer "de na Maians".

L'estudi del Nomenclàtor va començar l'any 1999 amb el professor de la UIB Joan Miralles Montserrat, al qual més endavant s'afegiren Xavier Gomila, per realitzar la part Menorca, i Enric Ribes, per realitzar la part d'Eivissa i Formentera.

La toponímia deriva etimològicament del grec τόπος (tópos, «lloc») i ὄνομα (ónoma, «nom»); és a dir, la disciplina que estudia els noms dels llocs. D'aquesta manera, un nom per si mateix ofereix informació de molt tipus (històrica, geogràfica, lingüística, etnogràfica, etc) que assegura la conservació de la denominació dels espais al llarg del temps.

El nomenclàtor es pot consultar a l’enllaç: http://notib.recerca.iec.cat/.