UNA NOVA PLUJA D’ESTELS:  serà visible la nit del divendres 23 al dissabte 24 de maig


La propera nit del divendres 23 al dissabte 24 de maig es produirà una pluja d’estels nova, provinent de les restes de la cua del cometa 209P/LINEAR. El seu màxim es produirà a les 7:40 TU i s’espera que es puguin arribar a veure entre 100 i 400 meteors/hora, convertint-la en una de les més importants de l’any .
El seu radiant (zona del cel d’on sembla que provenen tots els estels fugaços) estarà situat a la constel·lació de Camelopardalis, la girafa, molt prop de l’estrella polar.

Aquest cometa (209/P LINEAR) va passar pel seu periheli (moment de màxim apropament al Sol) el passat 6 de maig, i el filament de restes que travessarà la Terra serà especialment dens, filament que va deixar el cometa entre 1898 i 1919 pel seu pas pel Sistema Solar intern.
Malauradament, l’hora en la qual es produirà el màxim (7:40 TU, 9:40 hora local) farà que la major i millor part d’aquesta pluja sigui invisible des de la nostra latitud. La zona més favorable per l’observació d’aquest fenomen serà el nord-oest del continent americà (Estats Units i el Canadà). Des d’Europa la pluja, al seu màxim, no es podrà veure. Com a molt es podrà gaudir dels primers estels fugaços de la pluja a partir de les 3 UT (les 5 del matí de la nit del divendres al dissabte).
Els meteors visibles seran lents, d’ aproximadament uns 20 km/s; i grans, d’1 mm de grandària. Això farà que es puguin veure alguns bòlids, tot i que el màxim serà invisible per nosaltres.

 
RECOMANACIONS PER GAUDIR D’UNA PLUJA D’ESTELS:
Primer hem de tenir en compte que NO es necessita ni telescopi ni prismàtics per fer una observació de pluja d’estels. Només necessitem un indret allunyat el màxim possible de la contaminació lumínica de les nostres ciutats i pobles i un cel clar de núvols. A partir d’aquí només hem d’observar el cel cap a la part on sembla que provenen els estels fugaços (radiant) i tenir una mica de sort per veure’n el màxim possible.
Malgrat les nits siguin càlides, sempre és recomanable endur-se’n roba d’abric per si refresca. Busquem el màxim de comoditat possible, i no gaudirem de l’espectacle si estem incòmodes.
També és recomanable portar cadires plegables (o tumbones), així com begudes calentes.