L'equip de Govern no vol saber res
      dels salaris fems

 

    




Després del que va passar al Ple de l'Ajuntament de Capdepera del passat dijous 3 de novembre, PSM-Entesa ha arribat a la conclusió que “l’equip de govern no vol saber res dels salaris dels treballadors d’algunes concessions públiques competència de l'Ajuntament”.

            PSM-Entesa havia presentat una moció on es demanava un compromís de l’Ajuntament per a garantir que les condicions salarials i laborals dels treballadors de les empreses que gestionen serveis públics que són competència de l’Ajuntament es valorassin degudament, concretament demanàvem que, en propers concursos, aquest aspecte es valoràs almanco en un 20% sobre el total dels criteris d’adjudicació. La proposta va ser refusada per l’equip de govern sense massa explicacions.

            Cal dir que la nostra proposta s’havia realitzat de forma constructiva, amb seny i amb l’objectiu de donar solució a una situació que pateixen alguns treballadors de concessions municipals. No era una proposta exagerada, ja que hi ha casos recents a Capdepera en què aquest aspecte salarial s’ha valorat inclús per damunt el percentatge que PSM-Entesa proposava.

            Així, podem dir que “l’equip de govern aposta per oficialitzar els salaris fems en les concessions públiques, com per exemple en el salvament i vigilància de les platges”. “Aquesta decisió també suposa premiar, en propers concursos, les empreses que menys paguin als seus treballadors, ja que tot aquest estalvi les ajudarà a presentar ofertes econòmiques més baixes i per tant que es puntuï a l’alça aquest apartat”.

            Hem de dir que el que més ens va sorprendre és que, mentre el PP es va abstenir en la votació, PSOE i UCAP hi votaren en contra. Especialment sorprenent és el vot contrari del PSOE, un partit teòricament progressista i per aquest motiu “Lamentam que a Capdepera el PSOE se situï a la dreta del PP en determinades qüestions”. Com ja vàrem dir en el Ple en què es va discutir la moció de censura, en aquesta legislatura haurà de ser PSM-Entesa qui, des de l’oposició, defensi polítiques progressistes.

            Ara només ens queda vigilar de prop la forma en què es duran a terme tots i cada un dels futurs concursos per gestionar serveis públics i mirar que no s’afavoreixi les empreses que pitjors condicions salarials i laborals ofereixen als seus treballadors.

            En un altre ordre de coses PSM-Entesa vol agrair a PSOE, UCAP i Grup que votassin a favor de les altres dues mocions que vàrem presentar, referides a l'Avantprojecte de Llei del Govern de les Illes Balears que pretén eliminar el requisit de coneixement del català per accedir a l’Administració autonòmica i a la retallada de les quantitats que el Govern ha de fer arribar als ajuntaments a través del Fons de Cooperació Municipal.

 

 

 

                     PSM-Entesa Capdepera

 


------------------------

Text íntegre de la moció:

El grup municipal del PSM-ENTESA a l’Ajuntament de Capdepera presenta a la consideració del Ple la següent,

                                             

                                                            M O C I Ó

 

I.- L'Ajuntament de Capdepera, com molts altres ajuntaments, gestiona alguns dels serveis públics que ofereix als seus ciutadans mitjançant contractes públics amb empreses que amb anterioritat han presentat les seves ofertes i condicions en els preceptius concursos públics; com ara el salvament a les platges, les escoletes o l’atenció a la primera infància, l'atenció al centre d'estades diürnes o la recollida de fems i neteja de carrers.

 

II.- L'article 8 de la Llei 30/2007, de 30 d'octubre, de Contractes del Sector Públic defineix el contracte de gestió de servei públic com “...aquell en virtut del qual una Administració Pública o una Mútua d’Accidents de Treball i Malalties Professionals de la Seguretat Social, comanen a una persona, natural o jurídica, la gestió d’un servei la prestació del qual ha estat assumida com a pròpia de la seva competència per l'Administració o mútua comanant”.

 

Els articles 98, 99 i 100 de la mateixa Llei regulen els plecs de clàusules administratives generals i particulars que han  de regir el contracte, mentre que, per la seva part, l'article 101 defineix les regles per a la fixació de les prescripcions tècniques.

Aquestes disposicions no concreten com s’han de fixar els criteris d’adjudicació del contracte en cas de concurs públic, és a dir, deixa cert marge a l’òrgan de contractació a l’hora de valorar els diferents criteris tècnics i econòmics que formen part del plec de prescripcions tècniques. Tampoc es fixa un criteri únic a l’hora d’avaluar les proposicions que fan les empreses concursants en matèria salarial i condicions laborals dels seus treballadors.

III.- Una vegada analitzats els criteris d’adjudicació de les prescripcions tècniques que han conformat alguns dels darrers concursos públics realitzats per l’Ajuntament de Capdepera per a la gestió de serveis de la seva competència, resulta que no existeix un criteri homogeni a l’hora de valorar les proposicions de les empreses concursants en matèria salarial i condicions laborals dels seus treballadors.

Així, trobam com en els criteris d’adjudicació dels concursos per a l’atenció a la primera infància al Centre Es Ferreret -escoletes- i per a l’atenció al centre d’estades diürnes -Centre de Dia- la qüestió salarial dels treballadors obté una important puntuació. En el primer dels casos, el percentatge d’increment de la massa salarial respecte a la massa derivada de l’aplicació del conveni col·lectiu mereix una valoració de 30 punts sobre un total de 100, mentre que en el segon dels casos aquest mateix criteri mereix una valoració de 30 sobre un total de 108'5 punts.

Després, a la part oposada, hi ha el concurs per a la prevenció, salvament i socorrisme a les platges de Capdepera, en els criteris d’adjudicació del qual trobam, dins l’oferta tècnica, un apartat destinat a millores laborals -condicions laborals i salarials que millorin el que disposa l'Estatut dels Treballadors o el Conveni Col·lectiu- que tan sols mereix una valoració de 5 punts sobre un total de 100.

IV.- Aquesta evident diferència a l’hora de valorar la part salarial dels treballadors de les empreses que es presenten a concurs per a la gestió d’un servei públic no només provoca un greuge comparatiu entre els treballadors que fan feina en algun servei públic competència de l’Ajuntament, sinó que a més provoca situacions injustes i alarmants com la que pateixen els socorristes que fan feina per a l’empresa guanyadora del darrer concurs de salvament i socorrisme a les platges. Aquests treballadors han passat de percebre al voltant de 1.200 € mensuals fa un any, a percebre actualment uns 800 €, després de la darrera adjudicació.

Aquest salari és ridícul i no està a l’alçada ni de les titulacions i experiència que reuneixen els treballadors d’aquest servei, ni de la responsabilitat que suposa la vigilància i el salvament a les platges del municipi. A més, ha provocat que alguns dels socorristes més experimentats, que en anys anteriors havien fet feina a les platges de Capdepera, hagin acceptat altres ofertes més ben remunerades.

Aquesta baixa valoració dels aspectes salarials també provoca que les empreses licitadores no es vegin obligades a pagar sous dignes als seus treballadors i, en conseqüència, puguin presentar ofertes econòmiques més baixes.

 

Per tot això, el Ple de l’ajuntament de Capdepera adopta els següents,

 

                                                   ACORDS

 

Primer.- L’Ajuntament de Capdepera considera imprescindible que els treballadors de les empreses que gestionen serveis públics competència de l'Ajuntament cobrin un salari digne, a l’alçada de la titulació que exigeix el seu lloc de feina i de la responsabilitat que duu aparellada.

 

Segon.- L’Ajuntament de Capdepera es compromet a valorar degudament, d’ara en endavant, a tots els concursos públics de gestió de serveis de la seva competència, les propostes que facin les empreses licitadores sobre les condicions laborals i salarials dels seus treballadors, que millorin el que disposa l'Estatut dels Treballadors i/o els corresponents Convenis Col·lectius; de forma que la puntuació que obtindrà aquest criteri suposarà, almanco, un 20% sobre la puntuació global que rebin la totalitat dels criteris d’adjudicació de les ofertes.

 

                                                                        Capdepera, a 13 d’octubre de 2011.