COMUNICAT OFICIAL


La Direcció General de Transports lamenta que el Ministeri de Foment eviti reunir-se amb el Govern per tractar del conveni ferroviari i ho faci solament amb els batles del Llevant





Després de les notícies aparegudes avui en alguns mitjans de comunicació sobre la reunió celebrada a Madrid entre diversos alcaldes del Llevant de Mallorca i el director general d’Infraestructures Ferroviàries del Ministeri de Foment sobre el finançament de les obres de la futura línia Manacor-Artà, des de la Direcció General de Transports, adscrita a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, es vol puntualitzar el següent:
— Aquesta Conselleria s’ha trobat, com ja ha explicat el conseller, tant en seu parlamentària com en les seves intervencions davant els diferents mitjans de comunicació, un conveni signat per l’anterior president del Govern balear i pel Govern central, presidit per José Luis Rodríguez Zapatero, el 2008, per un import de 443 milions d’euros, subjecte a quatre anualitats pactades i a la disponibilitat pressupostària en els pressupostos generals de l’Estat. Les quatre anualitats signades i percebudes són les següents: 3 milions el 2008, 25 milions el 2009, 15 milions el 2010 i 14,5 milions el 2011. En total, 57,5 milions d’euros. El nou equip de Govern s’ha trobat amb obra adjudicada per valor de 220 milions d’euros, dels quals 130 milions corresponen a obra ja executada, amb la qual cosa el deute a les empreses adjudicatàries de les obres s’eleva a 72,5 milions d’euros.
— La Conselleria va sol•licitar per carta, el passat 23 de setembre, una reunió urgent de la Comissió Mixta per reprendre l’aplicació d’aquest conveni sense que fins avui s’hagi obtingut cap resposta. La Conselleria desconeix si aquesta reunió es convocarà el dia 23 de novembre (tres dies després d’unes eleccions generals), tal com es recull en les informacions aparegudes avui.
— Des de la Conselleria es lamenta que el Ministeri de Foment eviti reunir-se amb el Govern, institució competent, per tractar del conveni ferroviari i ho faci solament amb els batles del Llevant, en un gest de deslleialtat institucional.
— El Govern reitera, una vegada més, que després de la decisió de paralitzar les obres de la línia Manacor-Artà només hi ha un motiu estrictament econòmic, que té a veure amb una gestió responsable dels diners públics, tal com va explicar el conseller als batles dels municipis afectats en la reunió mantinguda el passat 19 d’octubre.
— El Govern manté la seva aposta per un transport públic i de qualitat, però sempre des d’uns paràmetres d’optimització dels recursos públics, de manera que qualsevol actuació estigui avalada per anàlisis realistes de necessitat i rendibilitat, a més, per descomptat, de disposar del finançament necessari per executar-los.