La coalició PSM-IV-ExM reclama a Bauzá que no renunciï als doblers del conveni ferroviari i exigeixi a Madrid el compliment d’una reivindicació històrica de Mallorca

 

 

 

 

 



PSM-IniciativaVerds-Entesa manifesta que la paralització de les obres de reobertura de la línia ferroviària que ha d’unir Manacor i Artà és un error gravíssim, una irresponsabilitat política evident i una injustícia per a tota la comarca de Llevant. El portaveu de la coalició, Biel Barceló, i l’exconseller de Mobilitat i Medi Ambient, Biel Vicens, han comparegut en roda de premsa avui migdia junt amb l’ex directora general de la conselleria, Joana Aina Campomar, i la diputada Fina Santiago, per donar compte del gruix de la inversió del conveni ferroviari en fase d’execució.  

Biel Vicens ha reconegut que hi ha gairebé un 70% de les obres del tren que ja han estat licitades i adjudicades, per tant, “aturar en aquest moment la construcció no és justificable des de cap punt de vista”. Vicens, a més, ha assegurat que fer-ho és “una irresponsablitat política molt greu i suposa un retrocés molt important” per a tota la comarca de Llevat que té unes expectatives creades des de l’aprovació del Pla Director Sectorial de Transports l’any 2006 pel govern del PP.

Biel Barceló i Biel Vicens han recordat que aquest Pla destaca la potencialitat turística d’aquest corredor ferroviari, l’avantatge de tenir un traçat encara de titularitat pública redueix l’impacte mediambiental, i a més, compleix una funció bàsica i molt important de vertebració territorial. “És una reivindicació històrica de la comarca que ara pot quedar frustrada injustificadament”, ha afegit Barceló.  

Per tot això, els membres de la coalició nacionalista i ecosocialista reclamen al president Bauzà que assumeixi la seva responsabilitat davant tots els mallorquins per continuar amb el projecte i no deixi perdre una inversió de 443 milions d'euros compromesa pel govern espanyol. “No podem permetre que el Govern tingui aquesta actitud de conformisme davant una decisió de l’executiu espanyol que perjudica Mallorca”.  

La coalició ha recordat que el conveni ferroviari finalitza aquest desembre que ve, per això Biel Vicens ha explicat que és “molt urgent” que es faci una ampliació, com a mínim fins el 2012, de la mateixa manera que Bauzà ha de reclamar a Madrid el pagament de les anualitats d’aquest any sense demora.    


“Reivindicació històrica”

Biel Vicens ha assenyalat que la paralització de les obres, ja molt avançades, comportaria un greu perjudici per als pobles de la comarca i és una gran injustícia a una reivindicació històrica. “No es pot renunciar a l’equilibri territorial i a millorar el transport públic de la comarca. Significa retrocedir greument en temes de transport públic i en temes ambientals i de transport sostenible. Seria incomprensible i contrari a totes les indicacions dels plans de transports i plans de sostenibilitat ambiental”.  

La paralització de les obres o la renúncia del projecte suposa també un greu perjudici al sector de la construcció i ocasionarà la pèrdua de molts llocs de feina directes i indirectes en un sector tan castigat per la crisi econòmica.  

Amb tot, Vicens assumeix les dificultat pressupostàries de l’administració i reconeix que s’ha d’aplicar una racionalització de la inversió del conveni. “Nosaltres varem aturar el procés d’electrificació, però no es poden aturar unes obres com les del tren Manacor-Artà que ja estan gairebé en la seva culminació de l’execució”.  

Barceló, d’altra banda, ha critica que Bauzà anunciï l’aturada de les obres com si es tractés d’un estalvi, ja que el conveni ferroviari suposa una inversió total i completa per part de l’estat espanyol. “Si el Palau de Congressos no es pot quedar a mig acabar, el tren de Llevant tampoc”.    


“Obscurantisme i secretisme”

El portaveu de la coalició ha recordat que el grup parlamentari està sol·licitant la compareixença dels consellers per tal d’explicar quines són les mesures concretes que aquest govern vol dur endavant. “Desconeixem les seves intencions, tan sols els diaris publiquen part del Pla de Sanejament per després comprovar que el propi Bauzà desmenteix informacions”.  

L’atura de les obres del tren és un exemple més de les decisions polítiques inexplicables que està duent a terme aquest Govern. Segon Barceló, l’executiu de Bauzà està mostrant una manca de transparència i informació que preocupa molt a la coalició però sobretot a la ciutadania que desconeix quin projecte polític preveu aplicar el PP.