Intervenció de Mateu Melis, protaveu d'ES Grup  al Ple de dia 05.04.11











 Al igual que els meus companys, ha arribat el darrer plenari ordinari de la legislatura, on l’oposició pot intervenir, i, malgrat tenc moltes preguntes que durant tota la legislatura no s’han anat contestant, no les tornaré a repetir, ja que no hi ha hagut voluntat per part dels membres de l’equip de govern en contestar-las, per no comprometrer-se en res.

Però sí, jo vos puc dir que ho heu fet malament, molt malament. No s’ha volgut gestionar l’ajuntament des de un punt de vista humil, col•laborador, participatiu, dialogant i s’ha optat més per el “lluiment” personal, unilateral, prepotent, improvisador, d’esquena al poble, amb un tarannà com ja vos he dit en altres ocasions més propis de temps pasats on cadesqun dels regidors de l’equip de govern ha anat a la seva, imperant les grans obres davant els petits detalls. No heu volgut escoltar cap ni una de les propostes que vos ha fet ES GRUP. Per altra banda, sí que s’ha votat a favor de totes les mocions presentades per nosaltres per tal de millorar la vida dels ciutadans, però aquí s’ha quedat. No s’ha fet res més ni s’ha punyit als governants de Ciutat per tal de aconseguir alguna millora. I això que contau amb el mateix color polític, però no hi ha hagut voluntat per que prosperassin.

Hem so•licitat la compra de finques públiques emblemàtiques pel municipi. El govern va comprar planícia. Per que no compra alguna a Capdepera tinguent el parc de llevant tan aprop? Manca de voluntat dels nostres governants.

Hem sol•licitat un PAC per a Cala Rajada. S’ha de veure el que s’ha construit al poble de veinat per veure que no s’inverteix per tot per igual, El mateix, manca de voluntat dels nostres governants.

Vam sol•licitar la creació d’un museu de la mar. No hem sabut res més. El que sí que tenim clar, es que no s’hi ha fet gens de feina. Per a vosaltres no és prioritari, malgrat per a nosaltres sí, a més de valorar aquesta activitat com a signe d’identitat de Cala Rajada, és un altra reclam turístic per la zona. El mateix, manca de voluntat dels nostres governants.

Vam sol•licitar un carril bici entre la rotonda dels quatre cantons fins al camí de son Barbassa. El CIM ens contesta que la carretera és nostra, però en canvi no s’inclou dins el pla E.

Vam sol•licitat que la ruta de pedra en sec arribés fins a Cala Rajda, a través del camí de ses costellades. No només no s’ha inclòs dins els fulletons del Consell, si no que amés, aquests fulletons tenen errades importants, i vosaltres les seguiu distribuint con si no res al les oficines de turisme. El mateix, manca de voluntat dels nostres governants.

Vam sol•licitar el pagament urgent de les factures als proveïdors. Només se m’ocurreix una manera de fer-ho. Gastant manco i ageugerant la deuta. A dia d’avui pagam a 12 mesos i devem gairebé 7.000.000’-€ als proveidors. Manca de voluntat política dels nostres governants.

Vam demanar una oficina de turisme a la plaça dels pins que inclogués banys públics, vella reivindicació dels comerciants de Cala Rajada. Això era el 2009. Per qué no es va incloure al pla E del 2010. El mateix. Manca de voluntat política dels nostres governants.

No podeu dir que no hem fet propostes i que no hem fet una oposició constructiva. El que ha passat és que no heu volgut interferencies i altres opinions al vostre govern.

Evidentment, el balanç de aquesta legislatura és molt trist. L’únic que podeu dir és que s’han fet inversions. Però si voleu, en repasam algunes.

La sala multiusos. És canvia el projecte, segons vosaltres, per que no hi hagui sobrecost. De moment ja hi duim gastats de més de 320.000’-€ més i manca la revisió que el Batle ens diu que és del 4 %, és a dir, 280.000’-€ més. (per no tenir sobrecost, ja en duim 600.000’-). I no hem acabat. No seguiré amb la multiusos per que no acabarem mai, però si que vos heu gordat bé de dir qui ha donat les ordres per els canvis que s’han realitzat. Per altra banda, trobam una manca de unificar criteris. Per una banda vos escudau a canviar el projecte per que no hi ha mobiliari i per l’altra, feis la reforma integral de Can Creu D’inca sense contar amb el mobiliari, que, per cert, també té deficiencies amb materia de minusvàlids, evidentment subsanables, però estem parlant d’una obra nova.

En quan a l’escoleta de Capdepera, recentment innagurada. No té la potencia eléctrica suficient, es a dir, si s’obri, tindrà deficiencies, i no s’ha donat una solució al carrer principal, que s’ha convertit en un cul de sac. Se ens ha dit que se cerca una solució. D’això en fa més de dos anys.

Si parlam de les inversions que s’han fet a la piscina, ens trobam amb el mateix. A la sala de dalt, no s’ha previst accés de minusvàlits, o al manco jo no les vaig veure a la visita amb el delegat de govern. Amés, amb la construcció de l’aparcament, que no entenem com és que no s’obri, s’han condennat totes les vidrieres de la piscina, que no és podran obrir, si no volem que els usuaris caiguin dos metres per avall.

Casal de joves. Si han invertit molts de dobbers, i roman tancat. Tampoc no sabem massa bé el per qué.

Abocador. Que puc dir. Cada vegada que he demanat, estau pendent d’un informe de la Conselleria. Però que conselleria. Qui va licitar les obres vam ser nosaltres, es cert, amb subvencions i competències externes, però nosaltres. I qui tenim l’abocador de color negre de les teles que es veu que ha trebucat la terra, som nosaltres. I necessita una solució política ja.

Podria seguir, però me aturaré aquí pel que fa a les inversions. Simplement dir-vos que les properes legislatures tindran que arreglar  totes aquestes evidències de les inversions mal fetes, sense planificació i amb una total i absoluta deixades i abandonament per part dels polítics governants.
Els meus companys ja han fet un repàs de la gestió de les diferents àrees. Jo, per no avorrir més, intentaré fer una mica de resum. Ha estat fàcil. No s’ha fet res en materia de gestió pel municipi. S’ha vist clar les vostres formes i maneres de governar. D’esquena a la problemàtica reial dels ciutadans d’aquest municipi.

No s’han solucionat els problemes que afecten al poble. Moltes promeses individuals als que s’han acostat a parlar amb vosaltres per llavors sentir-se totalment decepcionats al no veure atesses les seves peticions.

Simplement posaré alguns exemples. Si parlam d’urbanisme, el mateix regidor reconeixia fa uns messos que el departament no funciona. I do que s’ha fet per solucionar-ho, els permisos d’obres tarden molt més en atorgar-se que abans, i això que ni ha molts menys. Medi Ambient, tenim un departament ben dotat de personal, i no hem posat ordre amb els excrements d’animals a la via pública. Per altra banda, basta veure com estan els punts verds per donar-se que la recollida no funciona. I això que pagam 500.000’-€ més que abans. Festes. En época de crisi, el regidor se gasta 400.000’-€ quan el normal és la meitat. I no conec a ningú que notàs la diferència. Esports. No hem vist diversificacions de l’esport. No veim que s’hagui fet res, més que incrementar exponencialment el personal del departament no se sap molt be per qué. De totes formes, el que marcarà la legislatura en aquesta àrea és la no obertura de la piscina. Fires i mercats. Hem viscut quatre anys amb l’ay al cor com diuen els catalans de fira en fira, de la llampuga al mercat medieval. I enguany no és una excepció. Personal. S’han produït els agravis comparatius més greus de la història d’aquest ajuntament. A uns se’ls paga productivitat i a altres no, per fer un mateix horari de feina. No és de rebut. Això si, el conveni que ha de regular tot això, aturat des de fa tres anys. Policia. S’obrin expedients per després deixar-los caducar i, resultat: indemnitzar. El darrer, en 19.000’-€. Hisenda. S’ha endeutat l’ajuntament pels propers quince anys, i, a més, s’han pujat els impostos. (60 % l’ICO, 18% l’IBI, 25% els fems.

No heu escoltat a ningú. Que no m’escolteu a jo, ja ho tenia assumit des del primer dia, però ni reunions de participació ciutadana, amb associacions, on els diferents col•lectius del poble expresen les seves preocupacions. Voltros heu anat fent, i ja ho veurem.

El que hem dit al començament. Una legisltaura per oblidar i que aquesta manca de gestió l’arrossegarem molts d’anys. Si per algú em sap greu és per tots els ciutadans del municipi, que no tenen la culpa de tota aquesta mala gestió dels polítics que ens han governat.



Mateu Melis
Portaveu d'Es Grup a l'Ajuntament de Capdepera