El simpàtic sol que molts vam dur al 2CV o al 4L a finals dels 70 torna a brillar.

 L’episodi de la central japonesa de Fukushima ens està obrint els ulls al perill permanent que correm amb les centrals atòmiques. No perquè hagin d’explotar, sinó perquè poden alliberar material radioactiu a l’atmosfera com a conseqüència d’una catàstrofe natural o d’un atac bèl•lic. El científic català Marcel Coderch considera que hi haurà un abans i un després de Fukushima pel que fa a l’energia nuclear.







En aquests moments el rebuig dels nostres lectors, com el de la major part de la població, és evident. És cert que, ara per ara i hora per hora no poden prescindir d'ella poden argumentar els que voten Sí. I amb raó. Però te els dies comptats.

L’abecé dels qui qüestionam l’energia nuclear es basa en tres punts. Primer, els residus mantenen la radioactivitat durant milers d’anys. Segon, la seguretat és cara, una nuclear comporta costos i riscos. Tercer, el desmuntatge de les centrals tindrà un cost equivalent al de la construcció.

A més, els ciutadans començam a ser conscients que a l’apartat dels costos de seguretat, afegeix un encariment que acabem pagant els contribuents i que no està previst en el càlcul inicial de la “barata” energia nuclear. La llum surt molt més cara si afegim seguretat a les centrals, al transport de residus i al magatzematge. Si comptem el desmuntatge de la central, al cap dels 40 anys de vida útil, els preus s’enfilen.

Així com les directrius europees assenyalen el 2050 perquè tots els cotxes abandonin els motors d'expolsió. Esperem que marquin questions semblants pel que fa a l'energia. No és una utopia. Dinamarca senyala el 2020 per aconseguir viure amb el 100% de les energies renovables.

A continuació, l'enquesta:

Estàs a favor de l'energia nuclear?

No
77  81.9%  
16  17%  
No tenc opinió formada
1  1.1%  

Nombre de votants  :  94
Primer vot  :  dilluns, 28 de març de 2011 20:34
Darrer vot  :  dijous, 7 d'abril de 2011 05:27