PSM i Entesa per Mallorca
presenten dues mocions en el plenari del proper dimarts:

PEL DRET A DECIDIR I EN DEFENSA DE LA NOSTRA LLENGUA




            En el proper ple de l’Ajuntament de Capdepera que tendrà lloc el proper dimarts 3 de novembre es debatran i votaran dues mocions presentades pel PSM-Entesa de Capdepera i Cala Rajada que consideram d’especial transcendència.

            La primera fa referència a la llengua pròpia de les Illes Balears, el català, després dels atacs que està patint darrerament des de distints àmbits, el més preocupant i sorprenent dels quals és el llançat pel president del Partit Popular de les Illes Balears, José Ramón Bauzà, quan va prometre eliminar o modificar –ja no sabem molt bé el que realment vol– la Llei de Normalització Lingüística de l’any 1986 i el Decret de mínims per als centres docents de l’any 1997, normes aprovades pel Parlament de les Illes Balears com a fruit del consens de tots els partits, inclòs el PP del Sr. Bauzà.

            Aquesta normativa lingüística ha possibilitat, al llarg d’aquests anys, el coneixement i aprenentatge de la nostra llengua per la pràctica totalitat dels alumnes que s’han format en els centres educatius de les Illes Balears, així com el seu coneixement i ús per bona part d’aquells que treballen per a l’administració de les Illes Balears. Però, tot i l’impuls que la Llei de Normalització Lingüística i les normes que l’han desenvolupada han donat a la llengua catalana, com a element cohesionador i vertebrador de la societat balear, la realitat és que la seva presència, en molts d’àmbits –mitjans de comunicació, cinema, món empresarial…– continua essent molt pobra.

            L’eliminació i/o supressió de la normativa lingüística actualment en vigor a les Illes Balears no només suposaria una passa enrere i una empenta per a la seva degradació i arraconament, sinó que també provocaria una greu fractura social del tot innecessària. Per aquest, motiu presentarem una moció en la qual, d’una banda, es demana que les institucions públiques de les Illes Balears promoguin les mesures necessàries per a restablir el català com a llengua pròpia en tots els àmbits d’ús i per a garantir que tota la població la conegui i s’hi identifiqui; i de l’altra, constata la funció de la Llei de Normalització Lingüística i els Decrets que l’han desenvolupada com a eina imprescindible per aconseguir que els ciutadans de les Illes Balears usin normalment les dues llengües oficials.

            La segona moció fa referència a les consultes populars o referèndums com un instrument  de participació directe dels ciutadans en la decisió d’assumptes de gran transcendència pública. Entenem que una de les solucions davant certa apatia que ve demostrant la població respecte dels afers públics i de la tasca de la classe política és precisament oferir més democràcia a l’hora de decidir qüestions importants.

            Des de PSM-Entesa consideram que una de les consultes a realitzar ha d’oferir la possibilitat als ciutadans balears de decidir sobre el seu futur, sobre el seu nivell d’autogovern i sobre la relació juridicopolítica que s’ha de mantenir amb l’Estat espanyol.         

            Tot i que l’Estatut d’Autonomia recull la competència de desplegament sobre les consultes populars, la realitat és que a dia d’avui no existeix una regulació dels referèndums per al conjunt de les Illes Balears, motiu pel qual es fa necessari que els Ajuntaments, mitjançant la moció que es votarà, instin l’elaboració d’una llei que reguli les consultes populars en l’àmbit de les nostres Illes i afirmin el dret que té el poble d’aquesta comunitat a decidir el seu futur.

            Cal dir que a Capdepera no som ni el primer ni el darrer municipi que debatrà aquesta proposta, ja que gràcies a la tasca realitzada per la Plataforma Avançam ja són 11 els ajuntaments que han aprovat mocions a favor de les consultes populars i sobre el dret a decidir: Inca, Petra, Artà, Sineu, Alaró, Porreres, Felanitx, sa Pobla, Pollença, Bunyola i Sencelles. En alguns d’aquests municipis la moció s’ha aprovat amb el vot favorable del Partit Popular, tot i que això pugui semblar estrany.

            Així doncs, prest sabrem si s’aproven aquestes dues mocions, que consideram d’especial rellevància per als ciutadans de les Illes Balears, atès que cerquen protegir i promocionar la llengua pròpia com a element bàsic de cohesió de la nostra societat així com defensar el dret que té qualsevol poble a decidir el seu futur.

            Confiam que el seny i el tarannà de la resta de partits polítics representats a l’Ajuntament de Capdepera permeti l’aprovació de les dues mocions, de la qual cosa vos tendrem degudament informats.