L’OCB DEMANA A IB3 QUE MANTENGUI DE MANERA PREFERENT AL SEU DUAL LA VERSIÓ EN LLENGUA ESTRANGERA SUBTITULADA EN CATALÀ, COM A MANERA DE PROMOURE L’APRENENTATRGE D’ALTRES IDIOMES

L’ENTITAT DEMANA TAMBÉ QUE LA VERSIÓ EN CASTELLÀ ESTIGUI SUBTITULADA EN CATALÀ, PERQUÈ LES PERSONES QUE LA VEGIN ES VAGIN FAMILIARITZANT AMB LA NOSTRA LLENGUA



   La direcció d’IB3 televisió ha anunciat la imminent posada en funcionament per part de la cadena pública de dues noves versions en dual (en castellà i en l’idioma original) per a les pel•lícules, sèries i documentals de producció aliena. L’OCB valora postitivament que a partir d’ara els ciutadans de les Illes Balears puguin accedir a les versions originals, ja que el visionatge de continguts en altres idiomes és una ajuda inapreciable per a l’aprenentatge de llengües estrangeres, una de les mancances de la nostra societat. Precisament,  l’entitat sempre ha demanat un especial esforç de les administracions públiques per solucionar el poc coneixement d’altres idiomes, especialment de l’anglès.
  
   És per aquest motiu que l’OCB demana a la direcció d’IB3 que la versió original estigui com a primera opció del dual, per davant de la versió en castellà. Prenent aquesta decisió la cadena pública farà una aposta a favor del coneixement de l’anglès i d’altres idiomes estrangers. A més, l’entitat considera imprescindible que les versions originals disposin de subtítols en català. 

   Per altra banda, l’entitat considera innecessària la posada en marxa d’una opció del dual en castellà, atesa l’obligació que té la cadena pública de promoure la nostra llengua i la proximitat lingüística entre els dos idiomes, que  permet una comprensió fàcil del català per part de qualsevol castellanoparlant de nivell cultural mitjà-baix. En tot cas, atenent la possibilitat que encara hi hagi gent a la nostra societat que no entén la nostra llengua, l’OCB demana a la direcció d’IB3 que aquesta versió en castellà aparegui amb subtítols en català. Aquesta és una demanda que han fet arribar a l’entitat persones que l’estan aprenent, i que d’aquesta manera es podran anar familiaritzant amb la seva forma escrita i faran una passa més en el seu procés d’aprenentatge. 
 
   L’OCB vol recordar, per altra banda, que les cadenes d’àmbit estatal, tan públiques com privades, no inclouen versions en català, gallec i basc al seus duals, tot i la disponibilitat de pel•lícules doblades aquestes llengües i la facilitat tècnica per fer-ho. L’enitat demana, per tant, al Govern de les Illes Balears que faci gestions amb aquestes emissores per garantir-hi la presència del català en les mateixes condicions en què el castellà estarà present als films, sèries i documentals d’IB3.