AVUI HA COMENÇAT EL XXIII SEMINARI BLANQUERNA CONSEU, QUE TRACTA SOBRE “TURISME, TERRITORI I IDENTITAT A LA MEDITERRÀNIA”



   Avui, dissabte, 21 de novembre, a les 11.00 hores ha començat el XXIII Seminari Blanquerna CONSEU, sota el títol “Turisme, territori i identitat a la Mediterrània”. La trobada es fa durant el cap de setmana a l’hotel Nàutic de Can Pastilla (c. de Virgili, 24, Palma). El Seminari Blanquerna té el suport del Centre Balears Europa, del CDEIB, de la Universitat de les Illes Balears i del departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca. La presentació de les jornades ha anat a càrrec d’Antoni Trobat, vicepresident del Grup Blanquerna, i d’Aureli Argemí, president del CIEMEN (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals), entitats que organitzen conjuntament la trobada. La iniciativa ha estat organitzada per dues entitats que han destacat dins l’àmbit dels Països Catalans per impulsar la reflexió sobre la identitat nacional i la societat des de diferents perspectives, el Grup Blanquerna i el CIEMEN. Els representants de les dues associacions han explicat el programa de la trobada.

Image

Acte seguit, ha començat la primera conferència del seminari, que ha anat a càrrec de Julia Sanguinetti, assistenta de l’Eurodiputat cors François Alfonsi, que ha parlat sobre “Illes i nacions sense estat: diferència, autogovern i autodeterminació”. Sanguinetti ha estat presentada per Antoni Trobat, vicepresident del Grup Blanquerna. La representant corsa ha explicat l’existència de dos corrents dins el nacionalisme cors, un de clandestí i un altre de possibilista. Acte seguit ha criticat el concepte de turisme sostenible, segons ella una etiqueta que amaga la destrucció del territori, la pèrdua d’identitat i l’augment de les desigualtats socials. Sanguinetti reivindica un model de desenvolupament integral i més sostenible. La situació demogràfica de Còrsega és complexa: una població molt envellida i molt concentrada a la costa. Això lleva viabilitat a un model de desenvolupament turístic de masses, que crearia fortes desigualtats territorials. Proposa un model basat en l’agricultura i l’artesanat i amb un turisme al servei dels altres sectors, que asseguri les necessitats de la societat i conservi l’entorn.  

Image

   L’horabaixa estava prevista una conferència del professor maltès, exdiputat al Parlament Europeu i membre del Partit Verd de Malta Arnold Cassola, que havia de fer una conferència sobre “Turisme sostenible i perspectives econòmiques: L’experiència de Malta”. Posteriorment, Joan Amer, professor de la Universitat de les Illes Balears, havia de parlar sobre “Turisme i Societats a la Mediterrània”. I com a darrera conferència del dia, el coordinador de l’Obra Cultural Balear, Tomeu Martí, havia de fer una conferència sobre “Perspectives del sobiranisme a les Illes Balears”. Després de sopar, a les 22.30 hores, estava previst un concert del cantautor del Principat Cesk Freixas.

CONTINUA EL XXIII SEMINARI BLANQUERNA CONSEU SOBRE “TURISME, TERRITORI I IDENTITAT A LA MEDITERRÀNIA”. AVUI HORABAIXA HI HAN PARLAT ARNOLD CASSOLA, JOAN AMER I TOMEU MARTÍ


   Avui horabaixa han continuat les conferències del XXIII Seminari Blanquerna CONSEU que, sota el títol “Turisme, territori i identitat a la Mediterrània”, tenen lloc avui i demà a l’hotel Nàutic de Can Pastilla (c. de Virgili, 24, Palma). El professor maltès, exdiputat al Parlament Italià i membre del Partit Verd de Malta Arnold Cassola, ha fet una conferència sobre “Turisme sostenible i perspectives econòmiques: L’experiència de Malta”. Cassola ha explicat la història de Malta des de la descolonització com a una experiència de destrucció del territori i del patrimoni natural, fins arribar a la massificació actual. Urbanització, destrucció de la costa, pèrdua d'identitat, massificació dels cotxes, pol•lució, són els simptomes d'una situació amb paral•lelismes molt cals amb Mallorca. Posteriorment, Joan Amer, professor de la Universitat de les Illes Balears, ha parlat sobre “Turisme i Societats a la Mediterrània”, una visió panoràmica sobre l'impacte d'aquest model de desenvolupament econòmic a unes societats tradicionalment rurals.

Image

   Finalment, com a darrera conferència del dia, el coordinador de l’Obra Cultural Balear, Tomeu Martí, ha fet una conferència sobre “Perspectives del sobiranisme a les Illes Balears”, una anàlisi de la situació actual del nacionalisme, amb una sèrie de propostes de futur. Després de sopar, a les 22.30 hores, els assistents han gaudut d'un concert del cantautor del Principat Cesk Freixas.
   Demà, dissabte, 22 de noviembre, a les 9.30 hores, la jornada començarà un dels moments àlgids del Seminari Blanquerna, la taula rodona “Les Illes Balears, un projecte comú?”, que comptarà amb representants de les diferents illes, com ara Jaume Garau, director general de Fons Europeus del Govern de les Illes Balears; Nel Martí, exconseller de Cultura, Educació i Joventut del Consell de Menorca; Esperança Marí, diputada al Parlament Balear per Eivissa; i Isidor Torres, exbatle de Formentera. Tancarà les jornades Sjudur Skaale, parlamentari del Partit Independentista de les Illes Fèroe, guanyador de les recents eleccions en aquest arxipèlag, que dissertarà sobre “Illes, autonomia i autodeterminació en el marc de la Unió Europea. Les Illes Fèroe i Groenlàndia”.


 Programa
del
XXIII
Seminari
Blanquerna
CONSEU

 www.grupblanquerna.cat