Unidas Podemos de Capdepera valora positivament la sessió del Patronat de Turisme



Unides Podem valora com a molt positiva la iniciativa que ha tingut el PSOE d'haver convocat una sessió del Patronat de Turisme el passat de divendres 08 de maig al Cap Vermell, on es va proposar organitzar reunions perquè tots els sectors del municipi amb relació al turisme, tinguin un espai on treballar, aportar idees i traslladar necessitats.

El turisme és un dels temes més importants ja que "tots vivim del model productiu a què ens dediquem a Mallorca i som part d'ell".

Unides Podem de Capdepera com a grup municipal també valora el fet de poder representar aquí als treballadors, ja que tenim molt a aportar i a més generar la consciència que el turisme som tots.

Si poguéssim fer una crítica seria que el boom turístic a Mallorca va començar a mitjan de 1960. Avui al 2020, a Capdepera, 60 anys després, no tenim les reunions necessàries en funcionament, i ... "No tenir un pla de model productiu actiu és com anar navegant sense vela ni timó a la completa deriva ".

A la reunió van assistir els grups polítics de Capdepera (PSOE, PP, Es Grup, MÉS i Unidas Podemos); a més, els representants del sector empresarial: l'Associació Hotelera de Capdepera, la de Comerciants, la de Bars i Restaurants, l'empresari de les platges i la Policia Local.

Hi va haver 2 punts a tractar:
1. La temporada 2020.
2. Propostes al turisme.


Temporada 2020

Aquest punt va quedar marcat per la preocupació que va traslladar el sector empresarial sobre la crisi de la COVID-19 i les seves repercussions econòmiques sobre el turisme. Els comerços i restaurants van esmentar la dificultat de poder obrir sense tenir turistes al municipi, a més de les complicacions que porten les normatives de sanitat aplicables als comerços i terrasses. Per la seva banda l'Associació Hotelera va remarcar que, per més que al juliol obri l'aeroport, serà difícil obrir els hotels si no tenen reserves, ja que suposa un moviment enorme de despeses i molta incertesa.

El batle els va demanar estar en contacte amb els seus sectors i veure què empresaris podrien arribar a tenir l'interès i iniciativa per obrir i així treballar conjuntament.

A més, els comerciants van demanar més assessorament per les normatives sanitàries aplicables a comerços i restaurants. A això la Policia Local de Capdepera va respondre que encara és molt aviat per donar assessorament, ja que cal esperar que les normatives es publiquin en Butlletins Oficials. De moment només es parla d'estimacions.


Propostes a l'Turisme

Es van esmentar 2 temes i van ser la "desestacionalització" i la "qualitat turística".

Desestacionalització.

Unidas Podemos de Capdepera va esmentar que un dels punts més importants per als treballadors era poder tenir una temporada més llarga. Cada vegada la temporada tendeix a ser més curta i les famílies i treballadors no poden viure amb pocs mesos de treball a l'estiu i a l'hivern amb ajudes. Necessitem que les temporades s'acostin més a una durada de nou mesos que de sis.

Les associacions es van mostrar a favor de temporades més llargues, però la dificultat és tal, que si no tenim turistes, és impossible mantenir obert. Tot i així, es van mostrar flexibles a escoltar propostes que puguin servir.

Qualitat turística.

Respecte a això, es va marcar la necessitat que vam tenir en el passat, de donar uns passos enrere pel que fa a l'oferta turística, quan l'incivisme havia desbordat a Cala Rajada. Es va plantejar recuperar la qualitat turística i revertir el camí que ens condueix a que se'ns compari amb altres destinacions de turisme nocturns de Mallorca.

La Policia Local va remarcar que les majories de les intervencions a l'estiu són a Cala Rajada i que no podien cobrir totes causa de el problema que tenen a la plantilla de personal.

Per tant, es planteja tenir un espai on tothom pugui traslladar les seves necessitats i treballar a poc a poc per millorar el model turístic, la qual cosa no suposaria un canvi radical d'un dia per l'altre, sinó millores constants per al bé general del municipi.

MES d'altra banda va demanar motivar els propietaris dels habitatges destinats a turisme a què participen del Patronat. I també demanar millor transport públic des d'altres llocs de Mallorca.