“En vista del que ha succeït aquest estiu, tornam a demanar un pla turístic municipal per als mesos centrals de la temporada”














Durant alguns mesos de la temporada turística ja acabada han tingut lloc a Cala Rajada nombrosos episodis violents, sobretot a la zona zero de l'oci nocturn, en molts dels quals s'hi han vist involucrats turistes. Es tracta de baralles i enfrontaments, més o manco multitudinaris, alguns dels quals s'han fet virals a través de les xarxes socials i moltes d'altres que han passat desapercebudes. A més, enguany hi hem d'afegir episodis d'agressions sexuals grupals que malauradament varen fer del nostre municipi el protagonista de la crònica negra. I tot plegat sense oblidar la incivilitat que no atura i el renou i molèsties que se segueixen provocant als residents.

Evidentment, els turistes no són els protagonistes de tots aquests episodis, ja que també hi ha residents involucrats. Però crida l'atenció que un determinat segment dels visitants, que és una minoria, de cada cop protagonitzin més actes violents i incívics. Es tracta d'una part concreta dels turistes i aquestes situacions tenen lloc en mesos concrets, però és una irresponsabilitat tancar els ulls davant aquest problema i mirar cap a una altra banda.

Fa temps que des de Més per Capdepera venim advertint d'aquest escenari, on un segment dels visitants tenen com a principal objectiu la ingesta d'alcohol, la qual cosa provoca problemes de tot tipus: d'ordre públic, d’incivilitat, de degradació de la marca Cala Rajada i d'un major cost dels serveis municipals de seguretat pública i neteja. Al voltant d'aquest sector va florint tota una oferta complementària per donar servei a aquest tipus de visitants, i que en alguns casos desplaça o substitueix el comerç tradicional.

Som conscients que no hi ha solucions miraculoses però el que no és admissible és que des dels organismes que hi poden posar solucions, com ara l'Ajuntament o l'Associació Hotelera, no es vulgui reconèixer el problema ni liderar cap iniciativa per almanco parlar-ne. Se’ns diu que es fa promoció per a un turisme més cultural o de natura, i ho celebram, però el problema de violència i salvatgisme no el tenim a la primavera o a la tardor, el tenim durant els mesos de juny, juliol i una part de l'agost. És en aquest període de la temporada on s'ha d'actuar.

 Per tot això tornam a reclamar, des de Més per Capdepera, un pla d'actuació, consensuat per governants, empresaris i veïns, que intenti donar solució al problema que tenim, i que passa per la progressiva substitució d'un segment del turisme que ens visita en mesos concrets per un altre de respectuós i de més poder adquisitiu. I això passa per actuar des de distints fronts: amb més persecució dels actes violents i incívics, fent front a la promoció que ven Cala Rajada com a destinació d'excessos, millorant infraestructures madures, amb el compromís dels empresaris hotelers i de l'oci nocturn, etc... Si a Magaluf, amb un problema molt major que el nostre, són capaços de capgirar la situació, també ho hem de ser aquí.

 

 Més per Capdepera