Guanyador del festival d'Eurovisió de 2017Sobral va néixer a Lisboa el 28 de desembre de 1989. La seva germana major Luísa Sobral és també cantant i compositora.

L'any 2009 va participar en la tercera temporada del programa televisiu Ídolos —versió portuguesa de Pop Idol— i va finalitzar setè, al mateix temps que ho compaginava amb la carrera de Psicologia a l'Institut Superior de Psicologia Aplicada.[2][3] En acabar el programa, va decidir marxar amb una beca Erasmus a Palma de Mallorca, on va començar a cantar en bars i mostrar interès per la música jazz.[4][5] Durant aquest temps, Sobral va viatjar per diverses ciutats d'Espanya i entre elles, Tenerife, on va actuar en una festa privada d'un matrimoni adinerat.[6]

Acabats els estudis, el 2010 es va instal·lar a Barcelona per estudiar música al Taller de Músics.[7][5]

La trajectòria de Sobral s'ha encaminat cap a la música jazz i alternativa, prenent com a referències a Chet Baker, la bossa nova (Chico Buarque, Caetano Veloso) i els sons llatinoamericans. El 2014 va formar part de Noko Woi, un grup veneçolà establert a Barcelona que arribaria a actuar en el festival Sónar.[8] I el 2016, de retorn a Lisboa, va publicar el seu debut en solitari, Excusi Em, en col·laboració amb el pianista Júlio Resende.[7]

El 2017 es va proclamar vencedor del Festival RTP da Canção amb la balada Estimar pelos dois, composta juntament amb la seva germana Luísa. Gràcies a aquesta victòria, Sobral va ser el representant de Portugal en el Festival de la Cançó d'Eurovisió 2017.[9] Ja en el certamen europeu, celebrat el 13 de maig, l'artista es va proclamar vencedor amb 785 punts, liderant tant les puntuacions dels espectadors com la del jurat professional. D'aquesta manera, Portugal va guanyar per primera vegada en la seva història.

Abans de residir dos anys a Barcelona, Salvador Sobral va estar a Mallorca. Tenia divuit anys i hi va anar a fer un Erasmus. Fugia de l’èxit sobrevingut pel seu triomf al programa ‘Ídolos’ de la televisió portuguesa. A Mallorca, explica en aquestes declaracions a El País, va treballar en restaurants, hotels, bars… Va arribar l’hivern i va deixar la carrera, i també va deixar de rebre diners dels seus pares. Però els va convèncer que es volia dedicar a la música i li van pagar els estudis al Taller de Músics de Barcelona, on va fer classe durant dos anys. ‘A Barcelona hi vaig estar molt bé, hi vaig aprendre molt: des de cuinar fins a coses metafísiques com ara estar bé amb mi mateix’, diu el cantant.