El pressupost aprovat per PSOE i PP condemna Capdepera i Cala Rajada a no rebre inversions importants en els pròxims anys











 

El pressupost de l’Ajuntament de Capdepera aprovat a finals de 2018, amb el vot favorable de l’equip de govern (PSOE) i l’abstenció del PP, es pot resumir en un fet: les noves inversions, tan necessàries a algunes barriades del municipi, brillaran per la seva absència en els pròxims anys.

L’esquerra -Més per Capdepera i Guanyem- així com Es Grup, hi van votar en contra. Si es deixa a banda la dotació de serveis de Cala Gat, que serà sufragada pels veïnats per mitjà de contribucions especials, resulta que les quantitats pressupostades per a noves inversions no arriben a 400.000 €, i que en molts casos s’haurien de considerar més de manteniment que no de nova inversió atès que es tracta d’asfaltatge de carrers i de millora d’aceres. Aquesta xifra, sobre una despesa total de més de 18 milions d’euros, és simplement irrisòria.

En anteriors exercicis, Més per Capdepera havia fet un esforç per a consensuar els comptes municipals, però, en el moment de fer-se realitat, bona part de les partides que havíem proposat no acabaven sent executades. Els exemples més recents els tenim en els carrils bici, en l’ampliació de l’escoleta de Cala Rajada, en les actuacions en matèria d’eficiència energètica o en les normes subsisidàries.

L’equip de govern excusa la falta d’inversions en l’augment previst del cost de la recollida de residus, de fet ho farà en uns 800.000 €. Les condicions del nou plec de recollida varen ser treballats amb aportacions dels distints partits amb representació municipal, però allò cert és que mai es va fer amb el nou cost del servei damunt la taula, ni aquest es va consensuar, ni amb la previsió d’ingressos municipals per als pròxims anys. La previsió que s’ha fet d’aquest nou cost hipoteca els nombres de l’Ajuntament per als pròxims anys i a més no té en compte ni possibles rebaixes a la licitació ni la data en què s’adjudicarà el nou contracte.

Si en anys anteriors les inversions que s’havien consensuat no arribaven a bon port, resulta que a l’actual pressupost ,en molts casos, ni tan sols han estat incloses: ni un euro en eficiència energètica, tan sols 10.000 € per a invertir en xarxa d’enllumenat i partides a la baixa en clavegueram, asfaltatge o aceres. Si en anys anteriors no s’havia dut a terme cap pla específic per a cap barriada en termes de manteniment, molt manco es farà durant el 2019.

Des de Més per Capdepera ens costa entendre que en una legislatura en què bona part dels consistoris han aprofitat la reducció del deute per a augmentar les inversions en noves infraestructures, o simplement en la seva millora, aquí acabem el mandat amb la menor inversió prevista en molts d’anys.

Per altra banda, resulta sorprenent que l’equip de govern s’oblidàs de negociar els comptes amb els representants dels treballadors, la qual cosa va dir a algun sindicat a interposar reclamacions prèvies. Finalment s’ha hagut de subsanar l’errada un cop aprovats els pressuposts.

En resum, Més per Capdepera no podia en cap cas donar suport a aquests pressuposts, que tornen deixar de banda els problemes més importants que pateix el municipi i que hipotecaran  els nous governants durant anys.

 

Més per Capdepera