28 NOVEMBRE :  “TANCAT PER RETALLADES, OBERT PER EDUCACIÓ”




A Capdepera no arribà a realitzar-se el tancament, en breu se convocarà una assemblea de professors i pares i mares d'alumnes 






L’STEI Intersindical, FETE-UGT, FE-CCOO donam suport a la iniciativa “Tancat per retallades, obert per educació” de dia 28 de novembre, de mobilització, assemblees i tancaments a les escoles i instituts organitzats des dels distints centres docents.

Volem la millor educació possible, com no podia ser d’una altra manera, una educació pública i a l’abast de tothom, ben lluny dels interessos i del profit econòmic d’una minoria d’especuladors. Volem una educació de qualitat tant en els seus continguts com en les seves metodologies, una educació moderna en el sentit que posi en contacte els nostres alumnes amb els avenços darrers de la ciència i de la tècnica, perquè així siguin capaços d’incorporar-se al món del treball en les millors condicions possibles.

Tampoc volem que els nostres infants i joves siguin un engranatge més d’un sistema productiu inhumà; per això demanam una educació capaç de desenvolupar al màxim les seves capacitats de forma harmònica, de formar-los com a persones lliures i crítiques, autònomes en els seus pensaments i accions, capaços de lluitar per una societat autènticament democràtica, socialment avançada i justa, i que es proposi com a màxim objectiu el desenvolupament i el benestar dels seus ciutadans.

Volem, en definitiva, que l’escola no només prediqui democràcia sinó que també la practiqui, i en aquest sentit rebutjam tant l’avantprojecte de la nova llei d’educació del ministre Wert, que atempta contra la ja reduïda participació dels distints agents de la comunitat educativa, com  l’avantprojecte de llei de convivència i autoritat del govern autonòmic o l’avantprojecte de llei sobre l’ús dels símbols institucionals de les Illes Balears que són un atac flagrant als principis més fonamentals de la llibertat d’expressió; i tot això sense oblidar les notificacions i circulars que la Conselleria d’Educació envia als centres escolars amb les quals es pretén la coacció de la llibertat d’expressió dins l’àmbit educatiu.

Els sindicats compartim les demandes dels pares i mares, i també les dels alumnes i estudiants, perquè veim amb preocupació com es degraden les nostres condicions de treball, dia rere dia; com s’elaboren les lleis sense ni tan sols comptar amb l’opinió d’aquells que es troben immersos en la seva aplicació, els professionals de l’educació i els seus representants; com s’intenta eliminar la llibertat, l’expressió de la crítica, d’allò que hauria de ser un lliure exercici de la nostra funció docent. Patim l’empitjorament de les nostres condicions laborals, l’augment de la càrrega d’hores lectives, l’endarreriment en el cobriment de les substitucions, o la supressió del dret que els treballadors tenen a estar de baixa per malaltia sense perdre el sou, per no parlar de moltes més mesures en contra del bon funcionament de l’escola.


Al llarg dels darrers anys, observam amb ràbia com allò que tant de temps i esforços va costar construir es desfà amb cada mesura que els nostres governants proposen; amb cada retallada, perdem qualitat en l’exercici de la nostra feina. Quan deim que l’educació és una peça fonamental d’una societat democràtica no expressam una frase feta; hi creim profundament perquè estam convençuts que no és possible construir una veritable societat sense un bon sistema educatiu, públic, arrelat al seu entorn cultural i lingüístic, compensador d’unes desigualtats socials cada vegada més grans, de qualitat i democràtic.

Els alumnes de les nostres illes, que són els vertaders protagonistes d’aquest procés educatiu irrepetible a les seves vides, i tots aquells que hi estam implicats ens hi jugam molt, i tenim dret a gaudir d’una educació de qualitat. Per tant, exigim que aquesta sigui excel·lent en tots els seus aspectes, des d’unes bones condicions d’estudi fins a la gratuïtat i la universalitat de l’accés a tots els nivells de l’ensenyament, per a totes les famílies de la nostra comunitat. No podem acceptar que es jugui amb el futur dels nostres infants i joves, sobretot si tenim en compte que la millor manera de sortir de la crisi és amb l’augment de la formació.

No admetrem tampoc que els nostres governants, en lloc d’actuar i posar-se al servei de la majoria, facin lleis que van en contra de la bona qualitat de l’educació, com si l’ensenyament fos una mercaderia més. Mares, pares, docents i alumnes ens hem de refermar com a comunitat educativa per tal de frenar l’ofensiva dels governs, l’estatal i l’autonòmic, contra l’educació pública.

El que vivim és més que una crisi. Es tracta d’una nova època que provoca ja el patiment de moltes persones: és l’hora de capgirar el model econòmic que ens ha duit a aquest carreró sense sortida per als sectors més febles de la nostra societat. No permetrem que tirin per terra un sistema educatiu democràtic que ens ha costat molta pena aixecar, ni que ens imposin el seu ideal d’escola de segona categoria, que es degrada davant dels nostres ulls; de la mateixa manera que els hospitals públics seran la beneficència per a tots aquells que no es puguin pagar una assegurança privada.

Amb la mobilització de dia 28 de novembre i amb aquest manifest, els sindicats de l’ensenyament, representants de les treballadores i els treballadors del sector docent,  volem expressar el nostre suport a tota la comunitat educativa, així com també el nostre compromís  i la nostra fermesa a fer camí junts, amb les associacions de pares i mares i amb els alumnes, a la participació conjunta en la lluita per una educació pública, científica, democràtica, compensadora de les desigualtats, garant dels drets i les llibertats de les persones, valedora de la llengua pròpia i del coneixement del nostre patrimoni cultural, promotora de les capacitats de tots els nostres alumnes, eina imprescindible d’una societat autènticament democràtica, justa i socialment avançada.

 

STEI INTERSINDICAL/  FETE-UGT/ FE CCOO