MERCAT MEDIEVAL:
             COSES A MILLORAR

 

  





             Finalitzat, un any més, el Mercat Medieval, és l'hora d'analitzar com ha anat i quins aspectes han de ser objecte d'una major atenció per part dels responsables municipals. Hem de dir que, com ve sent habitual des dels seus inicis, el mercat ha comptat amb una gran afluència de visitants, de la qual cosa tots els gabellins ens en podem sentir ben orgullosos. No debades el nostre Mercat Medieval s'ha convertit en cita obligada per a bona part dels mallorquins.  



 

            Dit això i, atès que enguany l'organització del mercat s'havia confiat a una empresa privada, des del PSM-Entesa pensam que hi ha aspectes susceptibles de millora i que a continuació detallam:

            1.- El recinte del Castell ha vengut perdent protagonisme al llarg dels darrers anys, però és evident que la situació d’enguany ha arribat a límits preocupants. Menys paradetes que mai, pobre ornamentació i, en definitiva, poc ambient. De fet, algunes de les paradetes que encara han estat presents dins les murades s'estan plantejant davallar a zones més cèntriques de la vila en properes edicions. El Castell és el que dóna sentit al Mercat Medieval, és allò que fa diferent Capdepera a l'hora de convertir-se en l'espai perfecte per organitzar un esdeveniment d'aquest tipus. És imprescindible revitalitzar el Castell com a epicentre del mercat prenent les mesures necessàries per garantir la seguretat de les persones, sempre atenent que els elements patrimonials no es vegin afectats.

            2.- Alguns dels assistents habituals al mercat des del seu inici, com ara l’orfebre, el terrissaire o el bufador de vidre, entre d’altres, no han vengut enguany, volem suposar que a causa dels alts preus que s’havien de pagar. És imprescindible que aquells artesans més característics i amb una filosofia més “medieval” segueixin venint, i els responsables municipals s’hi han de posar a partir de ja, ja que en cas contrari el Mercat Medieval perd encant i corre el perill de convertir-se en una fira gastronòmica.

            D’altra banda, segueix havent-hi poc control sobre elements de plàstic o materials poc “medievals” que s'utilitzen en algunes paradetes, elements que desllueixen l’encant del Mercat.

            3.- L’animació musical externa, és a dir, aquella que suposadament ha posat l’empresa organitzadora, ha estat magra. De fet, l’animació musical pels carrers l’ha posada sobretot la gent de Capdepera, a qui volem agrair la seva implicació. Les actuacions musicals nocturnes a la Plaça de la Menjua també han estat magres, tota vegada que eren els mateixos que durant el dia es passejaven pels carrers.

            4.- No entenem el motiu pel qual l'Oficina de Turisme de Capdepera ha romàs tancada tot el cap de setmana del mercat, privant així els visitants de poder rebre informació, no només de Capdepera i del Castell, sinó de tot el municipi. Hem de pensar que molts d’aquells que ens visiten durant el Mercat Medieval després tornen, amb més calma, a gaudir del nostre poble.

 

En resum, el Mercat Medieval, si atenem al nombre de visitants, no ha anat malament. Però és urgent que els responsables municipals facin feina per millorar determinats aspectes, com els que nosaltres hem comentat, per seguir comptant amb un mercat únic, autèntic i participatiu.

 

Per acabar, volem que aquest escrit sigui entès com una aportació en positiu, des de la voluntat que, entre tots, millorem fins on sigui possible una fira que ens dóna a conèixer davant tot Mallorca.

 

                        PSM-Entesa de Capdepera i Cala Rajada