Evidentment, no són els pressuposts
que el nostre partit hagués presentat...








Els pressuposts que avui duis a la seva aprovació evidentment no son els que el nostre partit hagués presentat, nosaltres tenim altres idees per poder moure l’economia municipal i del municipi.

 

A la situació actual que ens trobem hi hem arribat gracies a la nefasta gestió del anterior govern que va dur a terme durant tota la legislatura. Tant el PSOE com UCAP actuaren amb una total irresponsabilitat i decidiren tirà cap endavant un model que a acabat amb la ruïna del Ajuntament de Capdepera i per poder solventar aquest greu fet s’ha decidit que per lo mes fàcil, o sigui augmentar preus públics, imposts i taxes. Tot aquest desgavell var començar  amb la presentació d’uns pressupostos deficitaris al any 2008 i que els següents anys també han sigut deficitaris a on els ingressos ordinaris van per davall las despeses ordinàries.

 

El capítol 2, al any 2008  passà dels 6.645.333,00 € als 8.149.100,00 € o sigui un augment del 23%.

 

El capítol 2, al any 2009 passà dels 8.149.100 als 9.069.173 € o sigui fou novament un altra augment de la despesa corrent molt important un altra 10%.

 

A partir d’aquest moment davant la greu situació creada per voltros mateixos han tingut que reaccionar, però ha sigut molt tard ja que tot el que s’ha comprat o encarregat s’ha de pagar.

Desprès feis una declaració d’intencions amb una baixada de la despesa que no es var complir, i de fet la despesa pressupostada aquest any es me que la del any 2011.

 

Al reves las esteis augmentant i deixant de prestar serveis per els nostres ciutadans. Serveis que vos demanen la millora del que actualment s’està rebent.

 

Al darrer exercici pressupostari la despesa total fou de 14.595.556 i a aquest pressupost ens trobem amb una despesa total de 15.026100, o sigui 430.544 € mes un 3% d’augment. No sabem que es el que voleu demostrar. Senzillament no ho entenem.

 

Si al ingressos corrents hi posem els reals i descomptem els ingressos de les contribucions especials, ens trobem que les despeses son superiors als ingressos, estan des quadrats, anem molt malament d’aquesta manera, lo qual ens demostra que no hi ha cap tipus d’interès per dur endavant un exercici seriós i que a la fi lo únic que es dura cap endavant es la paralització dels pagaments dels proveïdors i dels sous dels treballadors amb el consegüent col·lapse financer que a la llarg d’aquesta legislatura anirà augmentant al mateix temps que anireu augmentant la pressió fiscal en detriment dels ciutadans.

 

 

Però a l’hora de la veritat aquesta declaració de voler rebaixar las despeses municipals no las esteis complint. A qualsevol reunió que es mantenen amb els veïns del municipi sempre la preocupació es la mateixa, la imatge del nostre municipi, la qualitat dels serveis que es presten i la nul·la gestió que es dur a terme amb els serveis quotidians. A la darrere reunió del Patronat de Turisme va quedar prou clar lo que els ciutadans demanen mes urgentment, la millora de la neteja viaria, la millora de la recollida de fems, o la millora del manteniment de las infraestructures.

 

I evidentment no sels podrà donar ja que el cost d’aquest serveis s’han reduït amb el conseqüent retall d’aquests serveis. Retalls que no han suposat retalls a las taxes o imposts dels ciutadans. Recordar-vos que al seu moment s’augmentaren per, suposadament, prestar un millor servei que aquest no va arribar mai, i que vos heu vis amb la necessitat de tornar-los retallar. De tot el que vos estic diguent ja vos avisarem al seu moment, però si una cosa m’ha quedat prou clar dels dos partits que governen es que no voleu escoltar las propostes que sempre hem anat fent, i molt primordialment amb matèria econòmica.

 

Al Batle li vaig dir que per començar a surar un poc hem de reduir las despeses al pressupost del any 2007 que foren en total de 13.500.000 €. O sigui esteim xerrant d’un retall de 1.500.000 €. Aquesta es la xifra que hem de xerrar d’una manera seriosa per començar a sortir d’aquesta greu crisi financera a la qual ens heu conduit. D’una altra manera l’únic que feis es la de anar augmentant la manca de liquidessa.

 

Si no s’hagués aprovat el augment dels cost del servei de neteja i amb el augment brutal del cost per la recollida de fems, coses que no ha servit per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i dels visitants del nostre municipi a dia d’avui i tindríem un estalvi mes o manco de 1.100.000 euros, els quals descomptats del la partida que avui voleu aprovar del capítol 2 i  després reduint el capítol de festes i per descomptat eliminar tots el complements de productivitat, que la immensa majoria son il·legals, arribaríem al 1.500.000 € de reducció tindríem la mateixa despesa que el any 2007.i si damunt reduïm els sous dels membres de l’equip de govern tindrien un superàvit amb el qual podríem dur a terme la devolució dels doblers cobrats indegudament als ciutadans del municipi. O sigui i per nosaltres, i això es molt important ja que las decisions que es prenen d’una manera inconscient afecta al present i al futur dels pressuposts del Ajuntament i aquest fet a sigut el gran culpable de que tinguem aquest lamentable honor de esser el municipi mes car de las balears, però no el millor.


Las altres propostes que hem fetes son las següents:

·        Tornar els doblers cobrats indegudament. Aquesta es la condició primordial per que els Partit Popular mires els pressuposts amb mes bon ulls. Nosaltres si que ens preocupen els nostres ciutadans i per aquest motiu mai actuarem en contra dels seus interessos. Al reves sempre anirem a favor d’aquests ja que son els interessos de la comunitat el que nosaltres representem.

·        Adjudicació mitjançant una bona plica del manteniment del enllumenat públic.

·        Adjudicació mitjançant una bona plica de la neteja i manteniment dels parcs i jardins.

·        Adjudicació mitjançant una bona plica de la neteja dels edificis municipals.

·        Adjudicació mitjançant una bona plica de la escola de musica.

·        Adjudicació mitjançant una bona plica de las festes populars.

·        Eliminació de totes las hores extres.

I especifiquem lo de la plica ja que per nosaltres la transparència es molt important. Tot això amb l’idea de reduir despesa i millorar la qualitat.

Nomes vos vull recordar que ja teniu en marxa dos plans de sanejament i que, segons es var sortir publicat al BOE nº 103, l’ incompliment d’aquests plans de sanejament tenen responsabilitats penals per el Batle.

 

Ara be no es correspon a nosaltres el prendre aquesta decisió, nosaltres li proposem ara be vostès no lis interessa, son els que comanden, son els que varen promoure una moció de censura als quasi 30 dies del meu govern i segons vostès per el bé de Capdepera encara que a dia d’avui no han demostrat res de res.

 

Aquests darrers anys l’experiència no vos ha servit de res. Al any 2008 es varen pressupostar inversions importants, que no s’han dut a terme, xerrem de dotacions de serveis als indrets urbans que no en disposen. Ja varem avisar que aquest Ajuntament no tenia la capacitat de gestionar ni las contribucions especials ni tan sols la capacitat de dur-les a terme. Ara tornam tenir una partida per las dotacions de serveis que nosaltres creiem que no es duran a terme. Així s’ha vist que ni el 2008, ni el 2009, ni el 2010 ni el 2011.

 

A mes a mes aquestes dotacions de serveis han de anar el 100% amb càrrec dels veïns propietaris, cosa que no succeir als veïns del poble de Capdepera. Las obres d’embelliment i millora del carrer port, Fondo, Major i Es Pla d’en Cosset foren pagades sense que afectessin a la butxaca dels veïns propietaris. No hi ha hagut ni tan sols la volumtat de adherir-se al Pla d’Obres i Serveis i que hagués suposat una reducció del cost al veïns. Al mateix temps ens hem queixat de que s’ha de començar poc a poc. S’han de marcar prioritats per començar la dotació de serveis. Anem a veure per a quina comença’m. Anem a veure si els veïns tenen la capacitat econòmica de pagar aquestes obres i a veure si el Ajuntament es troba capacitat per pagar la resta que els veïns insolvents o per recursos presentats no facin front al rebuts que se li presentin.

 

Això demostra que per vostès hi ciutadans de:

1ª categoria.- Obres esmentades abans.

2ª categoria.- Obres sufragades amb contribucions especials i POS.

3ª categoria.- Obres sufragades amb contribucions especials.

4ª categoria.- Obres sufragades 100% per els veïns.

 

Ens trobam novament amb uns pressupostos que son mal de complir. Amb una declaració del que no es podrà dur a terme. Ens trobam novament, al igual que l’any 2008, amb uns pressupostos que afectaran greument a las butxaques dels ciutadans del municipi. Com ja he dit abans aquests pressupostos duen augments de preus públics, taxes i imposts, i el que es mes greu no es compliran las partides d’ingressos que afectarà a la liquiditat municipal i ens tornarem a trobar que las factures que han entrat a partir del mes de gener no es pagaran als dos mesos que marca la Llei.

 

La veritat es que els pressuposts demostren quina es la voluntat del equip de govern i evidentment aquesta ha quedat prou clar que no hi ha cap interès per millorar o per rentar un poc la cara al nostre municipi. Hem fet qualque proposta d’estalvi i no n’he fetes altres ja que no se mos ha demanat si volíem aportar propostes o que es el que creiem que s’ha de dur a terme dintre aquest proper any.

 

Nosaltres trobem que manquen inversions com:

·        Bonificacions fiscals per famílies necessitades.

·        Potenciació d’energies renovables.

·        Creació de rutes cicloturístiques i de senderisme.

·        Manteniment i completar la zona d’oci i esports del Clot de sa Grava.

·        Manteniment del sender dels atzavares.

·        Manteniment del passeig de Canyamel.

Com veieu no vos demanem inversions espectaculars, no tan sols vos demanem lo que a dia d’avui es prioritari i urgent. Vos demanem petites coses que la gent ens demana.

Un altra assumpte que es veu als pressupostos es que hi ha inversions fetes i que no es troben incloses als pressuposts. I les inversions reals son nomes per valor de 215.001 €, o sigui un 1’4% dels pressupostos sense contar las dotacions de serveis.

Un altra cosa que ens preocupa es que a dia d’avui no sabem amb quin dèficit hem tancat l’exercici 2011 tant al pressupost de l’Ajuntament com a la de la empresa pública, ja que si fos es cas es tindria que reflectir-se avui. Per tant ens trobem amb un exercici amb mes ombres que llums.

També ens preocupa molt la partida d’ingressos irreals que aprovareu. Tenim dubtes amb el ICO, encara que l’heu tornat pujar. Ara be el que no es complirà serà urbanística ja que això suposarà que qualsevol expedient atraçat que arribi a las seves mans no serà tan sols per posar-li una multa i augmentar la recaptació i els ingressos i desprès l’arxivarem i no en tornarem xerrar mes. No, i vostè es conscient de que això no es pot fer; es tindrà que arribar a la finalització de cada expedient en totes ses conseqüències encara que sigui el esbucament de la part il·legal. De lo contrari vostè estarà prevaricant.

Per tots aquests motius el nostre vot es un NO a aquests pressuposts.