Les raons que han impulsat  aquest canvi sorprenent, sí, i també inoportú i en cap cas necessari...



      Crec  que hi ha hagut confusió per part de Cap Vermell o, en tot cas, pels informants de la noticia.  Com a “gabellí” acostum  anar a algúna novena de les que es celebren abans del 18 de desembre al Castell.  He de matisar-vos que es “novena” i no “ completes” el que se celebra cada un dels vuit diumenges que precedeixen a la festa de la patrona del poble.
 
      Les completes se celebren el vespre abans, a la nit del dia 17 -i continuaran, enguany també, celebrant-se aquest dia (per tant no es correcta la informació). Segons el rector Miquel Mulet la processó, darrera novena i el sermó de la boira  tendrán lloc el diumenge dia 13, ja que pareix ser que a Mulet així se li ha aconsellat per part del Consell Parroquial ¿?. De les que es resaran al Castell, únicament en surten vuit i no nou –com ha de ser- de novenes…, peró com que, també, es resa a la Parròquia, el vespre, així en surten nou.
 
     Les raons que han impulsat  aquest canvi  -sorprenent, sí, i també inoportú i, en cap cas, necessari- ( repetesc que “les completes” serán el mateix dia que han estat  sempre, inclòs el pregó,  per tercer any,  i a càrrec d'una persona molt vinculada a la fest), les raons, dèiem, d’aquesta mesura no són altres que la poca presència de fidels a la processó -l’any passat, 32 persones- en dia feiner. I es creu que si se celebra  en diumenge és possible que hi hagi més gent participant. 
 
    Tant de bó!  Si bé podría ser un “handicap”,  ja que no és el dia de l’Esperança i el sentiment del veïnats no és el mateix. Ens posem com ens posem -i em voldia equivocar-  seran pocs els participants, també el diumenge abans.
 
     La imatge de la Verge, de cada any , té manco portadors,  i aquests porten damunt les seves espatlles un any més al compte de la seva vida i no es veu gent jove per rellevar als cada dia mes majors concurrents a la festa. Per tant, penso que la processó  té “mala ferida”, son “faves comptades”, es qüestió de pocs anys…
 
     No acab d’entendre el perquè el sermó de la boira no es pot fer a les completes del dia 17 o a la Missa Major del dia 18, si es vol suprimir la processó.
 
     Si el rector ha considerat canviar de dia, per què no pot fer canvis a les funcions del 17 i el 18,  que és quan més “gabellins” pugen al  Castell, i axí es conserva la tradició?
 
      Com diu una coneguda meva, el rector és l’amo de l’església!  Efectivament, “doctores tiene la iglesia…” 
 
      Les raons de la mesura no són altres que la manca de gent participativa.  I lo més trist és que els que més critiquen o mostren  disconformitat amb la decisió sempre solen ser els que no van a la processó.
 
      Viure per veure.                          

       BARTOMEU MELIS        


Nota de Cap Vermell:
Efectivament, en la nostra informació ens referim a les Completes quan volíem dir Novena. Pregam que ens disculpin el lapsus. En tot el demés, ratificam la nostra informació.