Cala Rajada. Avinguda Gabriel Alomar, horabaixa de 18/6/2022
 

En el meu barri no n'hi ha contenidors. Tenim uns horaris de recollida dels distints tipus de residus en funció del dia de la setmana. El que se coneix com a " porta a porta". No m'agraden com estan distribuïts i manco durant l'estiu, quan algunes fraccions arriben a fer pudor a les cases (he arribat a ficar residus orgànics a la gelera dins una capsa hermètica). Però hi ha uns dies estipulats i els compleixo. Malgrat tot, el meu barri fa oi.

Avui no hi ha recollida. Dia de descans. Idò de bon matí durant el meu passeig matutí m'he trobat un bon grapat de bosses a les voreres dels carrers i carreteres. A la nit alguns caramulls havien crescuts, semblaven autèntics abocadors il·legals. El del carrer Gabriel Roca, davant l'Orient, com diu l'expressió popular, és de jutjat de guàrdia.

Els veïns no compleixen com cal. No tots, és evident. Però els pocs o molts (no els he quantificat) donen una imatge molt dolenta del barri. És tan difícil seguir un horari? 

Parlant d'aquest tema, un amic francès me comentava que en el seu país la gent té la mentalitat que, tant a ca seva com la part pública (els carrers, places,...), s'han respectar i tenir cura del que és de tots i se paga entre tots. Aquí no. Pensem que a partir de la porta de ca nostra cap enfora, ja és responsabilitat d'altres i tenim el dret de criticar, malgrat ser els responsables (de vegades) del mal estat de la via pública. No se si l'observació de l'amic francès és correcta o no, però més d'una vegada un veí que deixa les bosses de fems al carrer quan li ve de gust, tira les burilles dels cigarrets vora el cotxe o les llaunes de refrescs a la vorera, s'ha queixat: "Què bruta està Cala Rajada".

I que podem fer, a part de pagar més i més per la recollida de fems? De estar cridant cada dia que veiem bosses al carrer? Quan se prendran mesures serioses? Fa més d'un any que se canvià el sistema de recollida de fems, pujà el preu del servei, se repartí informació i s'assegurà que hauria més control. Ha millorat realment? Vistes les imatges dels contenidors, publicades pel mateix ajuntament, i el que veig al "porta a porta" del meu barri em sembla que no.  Fa un any que s'aferren adhesius a les bosses recordant que els fems s'han dipositat incorrectament, i... algú els fa cas? Han canviat conductes dels incívics?.

Som conscient que solució no és fàcil, però qualque cosa s'ha de fer. Crec que és un problema que supera els responsables i la paciència dels que complim les normes. Al manco la meva. Estic fart que 365 dies a l'any (aquesta gent no té dia de descans), m'hi trobi bosses de fems deixades devora ca meva "dipositades incorrectament", sense que passi res als responsables.  I si no crido per avisar, les bosses poden quedar dies i dies a la vorera.

Aquestes imatges només són un botó de mostra, i estan fetes el mateix dia 18/06/2022.











PG