Tergiversar està molt malament












Mentiria si digués que l’editorial publicada a Cap Verrmell el dia 3, titulat "Bauçà contra el català", m'ha sorprès, sobretot perquè parteix d’una fal·làcia. Ningú al PP, amb seny, està en contra de la llengua catalana. Per què hi hauria d’haver algú en contra d’un idioma que és tan nostre com el castellà?

Algú pensava seriosament que la totalitat d’electors del PP optaria pel castellà per a l’educació dels seus fills? Realment, tinc la impressió que l’enteniment d’alguns necessita una profunda revisió. En el programa del PP i en declaracions posteriors ha quedat meridianament clar que se sotmet a la LLIBERTAT de les famílies, l’elecció. Llibertat i nacionalisme són dues paraules que en la nostra vella Europa no han anat mai de la mà, només cal fer una ullada enrere i veure les conseqüències dels governs nacionalistes d’Alemanya, Itàlia, Espanya i, més recentment, Bòsnia i països limítrofs.

Em pregunto quina hauria estat la posició del PSM i adlàters si la situació hagués estat al revés. Només un 10% dels pares d’alumnes que volguessin el català com a llengua vehicular català. Doncs suposo que farien tots els esforços perquè aquest percentatge fes ús del seu dret, cosa totalment lògica.

La llei de Normalització, la de la immersió, es podria haver dit la llei de l’embut, però utilitzar eufemismes dóna una millor imatge.

Tinc la impressió que sota una fina capa de vernís democràtic, entre les files nacionalistes s’hi amaguen autèntics feixistes, que si tinguessin una majoria absoluta i no estiguéssim en una zona democràtica europea, aplicarien una democràcia orgànica com en temps de Franco.

Respecte als qualificatius d’hermètic i distant que li dediquen a Bauzá, puc afirmar que s’allunyen molt de la realitat, encara que, sens dubte, és un home prudent que es guarda molt d’acostar-se als quatre nacionalistes agressius que l’esperen a cada poble, acompanyats dels seus nebots perquè aprenguin la "kale borroka" autòctona des de ben jovenetes.

Sens dubte, és trist que no pugui anar tranquil·lament per la seva terra sense que uns delinqüents l’estiguin esperant darrere unes tanques per a proferir-li tota mena d’insults. Entenc que molts d’extremistes no tenen accés, ni en tindran, al Parlament, que és on es discuteixen les coses, no al carrer esgargamellant-se.

Respecte a la protecció del castellà, he de dir que escoltant i llegint a alguns dels nostres conciutadans, tinc la impressió que el aquesta llengua necessita molta ajuda.

I, finalment, em veig en l’obligació d’assenyalar que Bauzá sí que compta amb la majoria de la gent d’aquesta terra. Els que no compten amb la gent d’aquesta terra són els "illuminati" del nacionalisme més radical insular.

"Se’n sortirà", com hem vist en l’últim congrés del partit.

Paolo Zerbato Cano