Lliri de mar, lliri de marines, lliri de platja, lliri d'arenal, nadaleta de mar o lliri de santa Cristina (Pancratium maritimum) 


 

El lliri de mar és una planta que floreix durant l'estiu (els mesos juny al setembre) diectament sobre l'arena, mostrant unes flors blanques molt espectaculars.


Nom científic: Pancratium maritimum L. 
Distribució per illes: Mallorca, Cabrera, Formentera, Eivissa, Menorca.
Planta legalment protegida: Catàleg Balear d’Espècies Vegetals Amenaçades.
Hábitat: Arenals marítims i sistemes dunars.  
Època de floració: Maig, Juny, Juliol, Agost, Setembre.
Longevitat: perenne 
Altura: 60 cm.
Formes vitals: Geòfit.
Nom comú en català: Lliri de mar, lliri de platja, lliri d’arenal, assutzena d’arenal, nadaleta de mar o lliri de Santa Cristina. 
Nom comú en castellà: lirio de mar, jacinto de mar, alelí de mar, pancracio, nardo marino, azucena marina, nebulosa, amor mío.
Usos i propietats: Medicinal.Aquesta planta viu als arenals marítims i en els sistemes dunars del litoral. Són sorprenents les grans flors blanques del lliri de mar en ple mes d’agost, sobre la sorra calenta de les platges de Mallorca. Aquesta planta floreix des de finals de juny, al juliol, agost, fins al setembre, les seves flors s’obren durant l'horabaixa i durant un sol dia, desprenen una aroma molt agradable

Les fulles són allargades, de color verd, retorçades i amb una consistència bastant ferma. També són molt característiques les seves llavors, que semblen petits trossos de carbó que surten d’una càpsula  en forma de globus.

Imatge de l'herbari virtual


Important

Creix damunt la sorra de les dunes fixes, malgrat que també la trobem en alguna duna mòbil. Es tracta d’una planta legalment protegida present en el Catàleg Balear d’Espècies Vegetals Amenaçades. Són molt pocs els llocs a Mallorca on podem trobar aquesta planta, per favor no la agafis ni la tallis, mantenir aquesta espècie depèn de nosaltres.Les imatges estan presses a les platges de Cala Agulla i Cala Millor, a la costa del Llevant de Mallorca.
Flors de Cala Mesquida.
Després de publicar l'article , un lector ens ha remès aquestes imatges preses durant el setembre a Cala Mesquida. Les afegim al reportatge.