Enquestes manipulades

Com haureu notat, hem retirat l’enquesta que teníem penjada, sobre els polítics més o menys valorats de l’equip de govern de l’Ajuntament. Ens hi hem vist obligats. En una nota publicada el passat dia 21 ja ens queixàvem que algú havia “pescat” vots de l’enquesta de manera furtiva, però aquella advertència no va fer sinó engrescar encara més els pescadors de males arts. Ara ja no calaran més en aquella pesquera.

 

Si algú de vosaltres ha intentat votar abans de 24 hores d’haver-ho fet anteriorment, l’ordinador ho impedeix amb un “avui ja has votat”, clar i llampant. Un vot cada dia. Però, en matèria informàtica, la pirateria està a l’ordre del dia, i bé es veu que n’hi ha que han trobat la manera de salvar aquesta barrera i furtar vots sense miraments. La pregunta sorgeix inevitable. Per què n’hi ha  que no accepten les regles del joc? De què tenen por? No volen que se sàpiga que en pensa, la gent, de tot plegat?

 

Les nostres consultes, i sempre hem estat els primers a reconèixer-ho, no tenen res de científiques, en la mesura que abasten un segment de la població esbiaixat, però com a joc tenen un doble vessant: estimular la participació, el joc democràtic de valorar i triar, d’una banda; i el de conèixer l’orientació  d’aquest segment de població que, tot i no ser definitiu, sí que és força representatiu.

 

Aquests fets ens demostren, bàsicament, i com també dèiem a la nota esmentada, que n’hi ha que no volen renunciar a la rància tradició caciquil de manipular els resultats. Hi ha gent a qui el sistema democràtic li ve ample de tots els costats, i de manera deplorable intenta –fins i tot en enquestes tan innòcues com les nostres– tergiversar l’opinió dels altres. I si això passa en  un simple joc com aquest, què podem esperar que faci, aquesta gent, en les consultes vinculants, com les de les eleccions? Fins on poden arribar els seus mètodes de manipulació, quan el que s’hi juga és el poder real?

 

Ai, las!, quant de camí ens queda per fer!