Declaració Institucional de l'Ajuntament de Capdepera de rebuig al president de la RFEF
Expedient 6583/2023

"Celebrem també i aplaudim l’exemple de totes les jugadores de futbol que s’han posat al costat de la seva companya rebutjant l’agressió masclista i convidant-nos a totes les dones i a tota la societat a no mirar cap a una altra banda..."


En el Ple del mes de setembre, concretament de dia 14, se va aprovar una declaració institucional condemnat l'actuació  del ara ja ex-president de la Real Federació Espanyola de Futbol, Sr Rubiales. Tots els partits amb representació municipal han subscrit la següent declaració institucional: 

" Declaració Institucional de l’Ajuntament de Capdepera de rebuig a l’agressió sexual perpetrada pel president de la Real Federación Española de Fútbol a una futbolista de la Selecció Espanyola i de suport a l’esportista, així com també de Compromís d’aquest ajuntament en la promoció de la igualtat en l’esport i en la implementació de protocols per evitar el sexisme i les agressions sexuals en l’àmbit esportiu.

Com Ajuntament, en defensa de les veïnes i veïns del nostre poble, i compromeses en la construcció d’un poble feminista i lliure de violències masclistes i també des del nostre compromís amb l’esport i en els valors d’aquest per construir un municipi integrador de totes i tots, expressem la nostra condemna a les actuacions del president de la Real Federación Española de Fútbol (RFEF), el Sr. Luís Rubiales, durant l’entrega de medalles del mundial de futbol femení, així com també durant l’assemblea general de dita federació en la que el Sr. Rubiales lluny de dimitir el que feu fou negar i manipular els fets, i culpabilitzar a la víctima en una clara reiteració d’agressió envers aquesta.

Manifestem el nostre suport a la Sra. Jennífer Hermoso, qui ha manifestat que en cap cas hi va haver consentiment per part seva i que explicava en un comunicat “La situación me provocó un shock por el contexto de la celebración, y conel paso del tiempo y tres profunditzar un poco más en esas primeres sensaciones, siento la necesidad de denunciar ese hecho ya que considero que ninguna persona, en ningún ámbito laboral, Deportivo o social debe ser víctima de este tipo de comportamientos no consentidos... Sencillamente no fui respectada

Manifestem que tot acte de caràcter sexual no consentit és violència sexual tal i com ho tipifica la Llei Orgànica 10/2022. Del 6 de setembre de Garantia de la Llibertat Sexual.

Reconeixem, celebrem i aplaudim l’èxit de les jugadores mallorquines Cata Coll i Mariona Caldentey campiones del món amb la selecció espanyola absoluta de futbol femení, així com també el de totes les seves companyes.

Celebrem també i aplaudim l’exemple de totes les jugadores de futbol que s’han posat al costat de la seva companya rebutjant l’agressió masclista i convidant-nos a totes les dones i a tota la societat a no mirar cap a una altra banda, els agraïm l’impuls que donen a les lluites feministes amb aquesta acció.

Celebrem també el compromís de la Federació de Futbol de les Illes Balears, FFIB, no sols per la condemna a l’actuació del Sr. Rubiales, sinó també pel compromís d’iniciar un pla d’Igualtat a la Federació i la implementació del protocol contra la violència sexual.

Com a consistori deim S’ha Acabat i per això:

1.- Ens comprometem amb les esportistes del nostre municipi, amb les associacions de dones, amb el moviment feminista en eradicar les violències sexuals del nostre poble.

2.- Impulsarem en recursos (explicitats ja en el proper pressupostos municipals) l’elaboració i implementació de plans, estratègies i/o mesures d’igualtat en els diferents clubs esportius del nostre municipi.

3.- Acompanyarem als diferents clubs esportius en la implementació de mesures d’igualtat.

4.- En l’esport base del nostre municipi es treballarà i es coordinarà amb altres administracions la formació en igualtat de gènere i interseccional als equips directius, equips tècnics i als familiars, així com també a les i els esportistes".