La Festa de l'Esperança més participativa dels darrers anys












El cap de setmana passat se celebrà una de les edicions de la Festa de l’Esperança més participatives dels darrers anys. No sabem si és tracta dels fruits de les iniciatives de nova Obreria de l’Esperança, del fet que la festa hagi coincidit amb cap de setmana o de tot plegat. El cas és que el programa s’ha ampliat, alhora que s’han  respectat els actes religiosos que caracteritzen la festa de la patrona de Capdepera.

Anem a pams, de manera que us en farem una modesta crònica, amb imatges, dels actes  que van tenir lloc entre el dimecres dia 14 al diumenge 18 de desembre.

Com ja publicàrem en aquestes pàgines, el dimecres 14, els alumnes de l’IES de Capdepera varen fer de guies dels alumnes de 5è i 6è de s’Alzinar, tot explicant diversos aspectes històrics i llegendes al voltant del Castell i la Verge de l’Esperança. Una iniciativa que deixà molt bon gust de boca als organitzadors i participants. Amb la col·laboració de Foto Garcias, Postres Navarro i Cap Vermell digital s’organitzà un concurs fotogràfic amb la participació dels alumnes que havien assistit a les visites guiades.



Divendres dia 16,  un grup de membres de l’Obreria de l’Esperança, amb el pregoner i la presidenta al capdavant, varen visitar les aules de l’escola de s’Alzinar explicant alguns aspectes de la festa i invitant els alumnes a participar. La visita anà de la mà del so de la xeremia i el flabiol, que sempre convida a festa.

Al capvespre tingué lloc la inauguració de la Mostra organitzada per l’Associació Ornitològica de Capdepera, a les voltes de Can Creu d’Inca (mostra que es pogué visitar durant totes les festes, i en què es pogueren admirar algunes races de canaris i d'altres ocells.



El dissabte de l’Esperança, el programa resultà molt complet ii s'nicià de bon matí amb la visita guiada per Pep Terrassa,  que congregà una vintena de persones que escoltaren les seves explicacions. No cal dir que el Castell de Capdepera té pocs secrets per a en Pep i el recorregut resultà molt interessant i instructiu.


A les 17,30 hores es presentà el llibre de Climent Garau  “De prop i d’enfora” en el Teatre. D’aquest acte en parlam més extensament en un altre article  de Cap Vermell, així que només volem comentar que s'omplí la sala multiusos del Teatre i que intervenguern en Josep Terrassa, Joana Colom,  Miquel Flaquer “Llull” i el mateix autor, Climent Garau. L’acte va ser presentat per Jaume Fuster.

 

A les 19,30 hores se celebraren les Completes. La capella de Castell, quedà petita per a tots els fidels que volgueren assistir a la celebració i escoltar les paraules de Climent Crespo, pregoner d’enguany. En Climent va fer un pregó molt personal i emotiu, en què subratllà la seva devoció per la Verge de l’Esperança i com ha estat un referent en un any molt dur per a ell. A una altra notícia us oferim el pregó sencer.

En aquesta celebració es va procedir a beneir un nou mantell de la Verge, donació de la família Sastre-Bonnín.



Una vegada acabades les Completes, s’inicià la torrada i el ball obert devora la porta del Rei en Jaume, dins el recinte del Castell. Malgrat ésser una  nit freda, afortunadament es calmà el fort vent que havia bufat durant tot el dia amb gran intensitat, i l’ambient resultà càlid per al públic assistent i per als músics i balladors. Com en altres edicions, s’oferí llonganissa i butifarrons i beure, a més dels variats postres que aportaren els particulars.





La part musical anà a càrrec del grup Castell de Capdepera i dels Sonadors de Jotes i Mateixes de Capdepera. Tampoc no faltà l’a nterpretació de la cançó “Aquesta terra ja no és seva", a càrrec de Suso Rexac, qui a més ens oferí una altra cançó “popular” amb en Pep Vila.





Alguns balladors es llevaren el fred en animar-se a ballar.

El diumenge, dia 18, dia de la Patrona, la jornada festiva començà amb la missa solemne. Presidí la celebració Lluc Riera, Vicari General, acompanyat per Miquel Mulet, Antoni Amorós, Llorenç Tous, Joan Font i Andreu Genovard. Cap al final es produiren uns moments de tensió, en ser escridassats els celebrats per un asistent. Independentment del fons de la qüestió, de la qual en desconeixem els detalls (tot i que sembla que té a veure amb el nou matell de la Verge), a priori la protesta sembla fora de to.  A la plaça de l’Orient, després de la missa, tothom parlava del fet i s'expressaven opinions diverses, però la majoria coincidien que ni havien estat el lloc ni les formes de manifestar el descontentament.



A la plaça de l’Orient, en el marc del Mercadet de Nadal organitzat per l’Associació de’Empresaris Gabellins, es lliuraren els premis del concurs de fotografia als alumnes particpants. La presidenta de l’Obreria va ser l’encarregada de fer l’entrega.




Acte seguit hi hagué una cantada de nadales populars a càrrec de la Coral Gabellina, amb la participació de molts dels presents, i es decoraren les oliveres instal·lades en el centre de la plaça.



El mercadet acabà de forma precipitada per una inoportuna pluja que obligà a recollir a corre-cuita, sense poder efectuar el sorteig previst.

A les 16 hores estava prevista la processó i, a causa del risc de pluja, aquesta va tenir lloc dins la mateixa església, on més tard  estava previst un concert a a càrrec de la Coral Gabellina i la coral Veus de Marratxí. Com estava previst, el sermó de sa boira, en aquesta ocasió el pronuncià el gabellí, i canonge de la Seu, Llorenç Tous.

Com veis, un vast programa, ple d’actes senzills però ben organitzats i amb una notable participació.

Enhorabona a tots els que l'han fet possible.