Capdepera participa de la iniciativa del Retorna Tour

   Es tracta d'un vehicle recorre les principals ciutats espanyoles per donar a conèixer un sistema alternatiu de recollida, recuperació i reciclatge d’envasos més efectiu, més econòmic, més ecològic i més net


Serà a la plaça de la Constitució fins dia 26 d'agost, de 17 a 23 hores


 Dimarts dia 23 d'agost a la plaça de la constitució se presentà el Retorna Tour, amb la visita de representants municipals i del Consell de Mallorca interessats en la iniciativa.



  Després de l’èxit de la Campanya a Palma, arriba a Capdepera la furgoneta del Retorna Tour amb l’objectiu de donar a conèixer un sistema alternatiu de recollida, recuperació i reciclatge de residus d’envasos més efectiu, més econòmic, més ecològic i més net: el sistema modern de dipòsit per envasos de begudes. Aprofitarem per fer una presentació del sistema als responsables institucionals.



  L'acte estava convocat per la Plataforma per a la Reducció de Residus de Mallorca (GOB, Greenpeace, Alcaib, Amics de la Terra i Fundació Deixalles) i comptà amb l'asistència del Director Insular de Residus, Antoni Serra, el batle i el regidor de Medi ambient  de Capdepera i regidors d'altres municipis. La Consellera de Medi Ambient, Catalina Soler,  que havia anunciat la seva presència no assistí a la presentació.
   Na Margalida Maria Ramis del GOB, en nom de la Plataforma, presentà el projecte fent referència els minsos percentatges de reciclat a Mallorca (i a tota Espanya) i l'importància de trobar sistemes alternatius a l'actual, molt injust pel consumidor i ciutadà. Després se va posar en funcionament l'aparell i se comentaren alguns dubtes sobre el sistema SDDR i el seu funcionament pràctic. Així els assitents han pogut comprovar el funcionament d’una d’aquestes màquines que poden diferenciar metalls i plàstics de diferents composicions, llegir codis de barres i seleccionar els envasos per les seves formes entre altres tasques, en funció de com estigui programada la màquina. La demostració, oberta al públic tots els capvespres de les 17:30 fins les 23:00 h del 22 a 26 d’agost a Capdepera, consisteix a retornar 5 cèntims d’euro per cada envàs lliurat a la màquina per part dels ciutadans que vulguin conèixer d’aprop aquesta pràctica



   Després d'haver batut rècords d'envasos recollits a Palma (21.499 en cinc dies), la campanya inicia la seva estada a Capdepera!

   Des de la Plataforma per a la Reducció de Residus de Mallorca i l'Associació Retorna, celebren l'èxit de la iniciativa entre els ciutadans i alhora reclamen des de Capdepera el compromís institucional per a fer realitat aquest efectiu sistema de recollida i recuperació d'envasos.

 
Nota de premsa:

   Capdepera serà durant tota la setmana, el lloc on es podrà conèixer de primera mà, com funciona el Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn d'Envasos (l'SDDR) i quins avantatges suposa, amb una experiència demostrativa que simula el funcionament real d'aquest tipus de recollida que funciona ja a molts països del nord d'Europa i amb el que s'aconsegueixen índexs de recuperació i reciclatge d'envasos de més del 90%.
   Els ciutadans que vulguin participar podran acostar-se del 22 al 26 d'agost, des de les 17:30 hores fins a les 23:00h a la Plaça de la Constitució, amb els seusenvasos d'un sol ús de begudes (llaunes i botelles de plàstic fins a 2 litres) i rebran 5 cèntims d'euro per cada envàs que s'insereixi en la màquina demostrativa, com incentiu de participació.
 
El paper de les institucions
  Aprofitant l'estada a Capdepera de la Campanya des de la Plataforma per a la reducció de residus, s'ha convidat a responsables municipals, Consell Insular i Govern de les Illes Balears per a que puguin conèixer i comprovar els beneficis ambientals del sistema de devolució: com es compacten els envasos de manera separada, la disminució de la brutícia en els carrers i l'augment dels envasos reutilizables.
Així, des de la Plataforma, a part d'impulsar la conscienciació ciutadana i la sensibilització vers una manera molt més efectiva i eficient de recuperar els envasos, volem reclamar als responsables polítics el seu compromís envers la implantació d'aquest sistema. De fet, en aquest sentit, la Plataforma ha estat treballat intensament aquest darrer any per donar a conèixer el Sistema de Dipòsit i Retorn d'envasos als responsables municipals, i del Consell de Mallorca, instant a la presentació de mocions per a donar suport i impulsar aquest sistema a Mallorca.
   Com a resultat, de moment són 8 els municipis que han aprovat la moció : Capdepera, , Inca, Bunyola, Calvià, Sóller, Palma, Esporles i Santa Maria. De la mateixa manera el Consell de Mallorca, a través de la seva Consellera i Director Insular, han demostrat un gran interès sobre la implantació d'aquest sistema a Mallorca i s'han compromès a avaluar la viabilitat de la seva implantació.
   La Plataforma per a la reducció de Residus de Mallorca, formada per Greenpeace, Amics de la Terra, Fundació Deixalles, ALCAIB i GOB, s'ha sumat així a la iniciativa de RETORNA, associació formada per agents socials, empreses, ONG ambientals i institucions. Conjuntament es treballa per a l'impuls i implantació d'aquest sistema de recuperació, el SDDR (Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn), que incrementaria en prop d'un 40% els residus d'envasos de begudes actualment reciclats, augmentant al mig milió de tones anuals els envasos recollits selectivament a tot l'estat espanyol.

La campanya
   L'estada de la furgoneta a Capdepera ha estat precedida per l'èxit de participació de gent durant els 5 dies en que la furgoneta ha estat a Palma, donant a conèixer el Sistema de Dipòsit i Retorn d'envasos. Durant aquests cinc dies, s'han recuperat 21.499 envasos que es sumen als prop de 50.000 que s'han recollit en les estades de la furgoneta del Retorna Tour a Madrid i València i que continuarà la propera setmana a Eivissa i altres ciutats de l'Estat Espanyol. Tot un èxit de participació que esperam que tengui continuïtat a Capdepera!