L’Ajuntament de Capdepera s’adhereix a la plataforma Avançam

  En el darrer plenari de l’Ajuntament de Capdepera, dimarts 2 de novembre de 2010, se va aprovar per 8 vots a favor (PSM-Entesa, EU-Verds, UM, 1 d’UCAP i 3 del PSOE), 5 en contra (PP) i 2 abstencions (1 d’UCAP i 1 del PSOE) la moció presentada pel PSM-Entesa de Capdepera i Cala Rajada per la qual s’afirma el dret a decidir el seu futur dels pobles de les Illes Balears, s’insta a l’elaboració d’una llei que reguli les consultes populars a l’àmbit de les Illes Balears, incloses les consultes de caràcter insular que han de ser competència dels Consells, i es compromet a col•laborar institucionalment amb les iniciatives locals que pretenguin la celebració de referèndums. D’aquesta forma ja són 12 els municipis que han aprovat mocions en aquest sentit impulsades per la Plataforma Avançam.

El manifest a què es fa referència és aquest:

Manifest
MANIFEST CONSTITUTIU DE LA PLATAFORMA DE CÀRRECS ELECTES MUNICIPALS DE LES ILLES BALEARS PEL DRET A DECIDIR

   Les regidores i els regidors sotasignants, càrrecs electes municipals de les Illes Balears, afirmam que el poble és el dipositari de la sobirania i a ell li correspon el dret a decidir. És des d’aquesta convicció democràtica que posam de manifest que els pobles de les Illes Balears tenen dret a decidir sobre el seu present i sobre el seu futur, sense tuteles ni coaccions.
Els pobles de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, com a nacionalitat històrica integrant de la cultura catalana i europea, són titulars del dret d’autodeterminació. No debades, el preàmbul de l’Estatut afirma que les Illes Balears són una comunitat de persones lliures i per a persones lliures.
Així mateix, denunciam l’inacceptable i endèmic dèficit de la nostra balança fiscal amb l’Estat, conscients que el principi d’autonomia financera és requisit indispensable per poder exercir efectivament l’autogovern.
Per aquestes motius, i davant la conjuntura històrica i social que vivim, tres dècades després del restabliment de les llibertats democràtiques, consideram arribada l’hora d’avançar amb fermesa cap al lliure exercici del dret a decidir. L’aprofundiment en els valors democràtics que comporta aquest dret i la corresponsabilitat col•lectiva en la presa de decisions bàsiques per a la convivència són determinants per afrontar el futur amb garanties per desenvolupar un model de benestar integrador i pròsper, per millorar les condicions de vida individuals i col•lectives, i per garantir les senyes d’identitat del país.
És per això que, com a regidores i regidors que hem estat escollits per a representar els nostres conciutadans a les institucions públiques que els són més properes, consideram que és el nostre deure afirmar i reivindicar el dret dels ciutadans i les ciutadanes de les Illes Balears a pronunciar-se lliurement sobre tots els aspectes que afecten la seva vida col•lectiva.



En conseqüència, constituïm la plataforma de càrrecs electes municipals de les Illes Balears pel dret a decidir i ens comprometem a treballar per:

1. Articular un ampli moviment de regidores i regidors en favor del dret democràtic dels pobles de les Illes Balears a decidir lliurement el seu futur; obrint un procés de diàleg i col•laboració amb càrrecs electes municipals dels diferents territoris dels Països Catalans per avançar en aquest mateix objectiu i afermar les relacions recíproques.

2. Procurar que el Govern de les Illes Balears elabori un projecte de llei que reguli les consultes populars a les Illes Balears.

3. Reivindicar un finançament just i equilibrat per a totes les administracions públiques de les Illes Balears que faci que l’exercici de l’autogovern sigui efectiu.

4. Realitzar i donar suport a activitats que constitueixin un avanç en l’exercici del dret a decidir.

5. Ajudar a fer conèixer internacionalment la reivindicació del dret a decidir dels pobles de les Illes Balears.

6. Emplaçar el Parlament, el Govern, els Consells i els ajuntaments de les Illes Balears per tal que duguin a terme les iniciatives necessàries per reconèixer institucionalment el dret dels ciutadans i les ciutadanes de les Illes Balears a decidir lliurement el seu futur.