PRESSUPOSTS MUNICIPALS - Quarta part
(Exercicis d’economia-ficció)


L’expansió pressupostària del 2008 condueix al quadre d’amortitzacions que teniu a la vista. Si hi afegiu els interessos que evolucionaran en funció de l’euribor, queda clar que l’Ajuntament, per si mateix, al llarg d’uns quants anys, no podrà pressupostar inversions d’envergadura.


L’Ajuntament té contrets set préstecs, dels quals tres són anteriors al 2008, per un import a tornar de 6.917.800 €, i quatre firmats el mateix 2008 per un muntant de 9.171.838 €.. El deute total  equival al 90,5% del pressupost del 2009.

Si  sumau els interessos (resau perquè l’euribor no pugi) a l’augment de la despesa corrent que les mateixes inversions duran aparellades, la situació és, si més no, complicada per a les arques municipals.

A partir de l’any 2012, el muntant destinat a les amortitzacions es dispara i fins a l’any 2022 no remet de manera significativa.

 


D’aquí a poc tendrà lloc la revisió dels valors cadastrals dels immobles, amb el consegüent efecte sobre l’Impost de Béns Urbans. Els que voten amb la butxaca i els agrada empipar, molestar, emprenyar o tocar allò que no sona als polítics, els poden preguntar si aprofitaran l’avinentesa per a pujar l’Ibi o disminuiran la quota per a compensar la variació dels valors.

 

Des dels actuals partits que governen la província Baletaria, s’ha retret als governants de la legislatura anterior que invertissin en dos anys el que s’hauria d’haver fet en un període de vuit, estrangulant les finances públiques. A Capdepera, es fa el mateix retret; però, curiosament, amb els protagonistes canviats. Una vegada més queda en evidència l’autisme dels partits polítics, que si no es corregeix pot acabar tenint conseqüències negatives per al desenvolupament socio-econòmic de la comunitat.

 

Una situació pressupostària semblant a la del 2008 es visqué l’any 1992, en què el pressupost augmentà un 287% sobre el de l’any anterior i fins al 1997 no es recuperà l’import del 1992. El 1993 i el 1994 la inversió baixà fins a un 12% respecte del 1992 i, qui ho havia de dir!, als pressuposts de l’any 1993 ja es posaren a la venda solars  per valor 203.1873.000 ptes. (qui sap si els mateixos!) S’ha dit que qui no coneix la història es veu obligat a repetir-la en clau de comèdia. El proper sainet pressupostari ho serà en clau de “Treatro Requional”.

 
Cap Vermell, companyia de pantalles escrites s.a.