Tres plenaris pel preu d'un


Amics i amigues d’aquestes cròniques informals, en primer lloc reconec que m’ha passat la feina per damunt, i ho lament, però aquest cronista no ha estat plenament operatiu en el darrer mes. Si hi afegim tot el trull que hi ha hagut, amb l’aprovació de pressuposts de 2009 (plenari de 5-11-2009) i del 2010, el plenari ordinari de desembre, l’extraordinari de dimissió de batle..., i l’afegitó de plenaris convocats i desconvocats d’un dia per l’altre, comprendreu que, tot plegat, per mi ha estat massa!

No m’estranya que, cada vegada que deia a ca nostra que me n’anava a escoltar un ple municipal, me mirassin amb certa incredulitat. “Un altre ple? Ja et pots cercar una altra excusa, que aquesta l’has repetida massa!” I jo, venga jurar i perjurar que era de veres. Bé, a veure si aquestes quatre retxes convencen la meva família o si tampoc em serveixen de justificant.

Anem per feina, tot suposant que a vosaltres poc vos importen els meus problemes domèstics, sinó els del municipi. I d’aquests en tenim a voler! Bé, d’entrada he de dir que sembla que els nostres regidors comencen a aclarir el panorama polític, per bé que no sabria dir si de la millor manera possible. Però és el que hi ha i amb això ens haurem de conformar.

Vos havíem contat que dia 5 de novembre s’aprovaren els pressuposts del2009 i en el plenari extraordinari de  27 de novembre es presentaren els “d’en Pillu” per al 2010. Cada partit  justificà el sentit del seu vot  (Cap vermell publicà les intervencions de PP i Es Grup i l’acta del Ple), i com deia, més o manco,  en Mateu Melis  “...no són els pressuposts que a nosaltres ens haguessin agradat , però són els millors que es poden oferir a dia d’avui, atesa la situació econòmica que vivim...” .  Resumidament, són uns pressuposts de contenció de despesa, que inclouen un detall molt curiós. Si no ho vaig entendre malament, cada regidor s’ha d’ajustar al seu pressupost i si hi ha d’haver increment de despesa s’ha d’aprovar pel Ple. No em sembla malament la mesura, però ben bé se la podrien haver aplicada en legislatures anteriors, i només esper  que en propers pressuposts es controlin igual les despeses.  En el transcurs del debat, Sebastià Sureda va fer una puntualització sobre la notícia apareguda en premsa i que diu que som el municipi amb major càrrega fiscal de les Illes. En Sebastià no negà  i prometé un escrit justificant les seves paraules. En quedam a l’espera. Al final, el pressupost s’aprovà per 8 vots a favor (PSOE, UCAP-UM, PSM i Es Grup) i  7 abstencions (PP i EU). Durada: 46 minuts i 25 segons.




El plenari ordinari de dia 1  desembre va tornar a la tònica dels ordinaris habituals, llarg i tediós. La primera part, és  a dir  els punts de l’ordre del dia, resultaren àgils en el seu desenvolupament, però en arribar als precs i preguntes, ai las!, com sempre. Per unaminitat s’aprovà l’acta de la sessió anterior, la reducció de dedicació del regidor Sebastià Sureda i l’adhesió de Capdepera al pacte de batles compromesos amb les energies renovables. Tot una seda.  A les resolucions de batlia sortí el tema d’un zelador d’obres que havia estat cessat i després tornat a admetre per una errada  de procediment, amb queixes del PP i EU. El plat fort arribaria amb el tema dels expedients de la policia. Joan Ferrer, en nom del PP i Es Grup, va fer una documentada exposició, amb el resum de la moció presentada en el mes d’octubre (si no em falla la memòria), lectura de part de la sentència i d’un nou comunicat. No ens hi estendrem perquè ho teniu íntegre a Cap Vermell (així com les intervencions i l’acta del ple), i per no allargar massa aquesta crònica, ja llarga de per si. Acabà l’exposició demanant la dimissió o cessament de Josep Gallego com a regidor d’Interior. El batle comentà que se celebraria una junta de portaveus per a debatre la situació i fer una nota de premsa, una vegada valorats els expedients. Joan Ferrer continuà la seva intervenció amb diverses preguntes d’ocupació viària, situació del conveni de personal, Patronat de Turisme, personal contractat del SOIB al Castell, manteniment del parc de sa Gravera, etc...

Pel que fa a Esquerra Unida, inicià la seva intervenció amb l’expedient del Puig de na Nofre i la falta del seu escrit a l’expedient. Després s’interessà per les obres de can Creu d’Inca, pels pilons del carrer d’es Port, la direcció d’obra del segellament de Son Terrassa, els expedients oberts a un establiment de Canyamel i els cotxes abandonats. Per acabar ho va fer amb una queixa per les dificultats que tenen per a obtenir còpia d’expedients.

Es Grup decidí no fer preguntes però llançà una sèrie de temes per al proper plenari ordinari (per al de febrer, ja que al gener no n’hi ha) com són les reformes circulatòries de Capdepera i Cala Rajada, la sala polivalent, el camí des de sa Font de Sa Cala a Canyamel, el conveni de Cala Mesquida, l’estat de subvencions, l’adquisició de finques públiques i la platja de Cala Agulla.

En aixecar la sessió, el batle comentà que enguany no hi haurà enllumenat de Nadal. La crisi és la crisi. Durada: 1 hora, 44 minuts i 06 segons. 




El darrer ple que comentam, de caràcter extraordinari, va ser el de dia 4 de desembre, que resultà un plenari exprés, ja només durà uns quinze minuts. Va començar amb el reconeixements d’errors en els pressuposts aprovats del 2009, el mes anterior, posats de manifest en unes al·legacions del PP-EU. Els errors, segons l’interventor, eren  a causa d’unes sumes del full de càlcul, faltava una plaça d’ordenança a la plantilla de personal i d’una partida pressupostària de l’Empresa Pública (desfasament de 200.000 euros). El pressupost de 2009, definitivament, s’aprovà pel vot de qualitat del batle  (8 vots a favor, 8 en contra i una abstenció), una vegada esmenats els errors.  Les discussions anaren al voltant de si s’haurien d’aprovar primer les al·legacions i després els pressuposts, o aprovar els pressupost incloent les al·legacions. De passada, repolsa per com s’ha tramès l’expedient. Vaja, discussions bizantines. 

El següent punt de l’ordre del dia va ser la presentació de dimissió del batle, Bartomeu Alzina, i la convocatòria d’un plenari per a l’elecció del nou batle, el dia 10 de gener a les 7 de l’horabaixa. En Tomeu Alzina es va acomiadar reiterant que per a ell ha estat un orgull ser batle de Capdepera, agraint a l’equip de govern i l’oposició la feina feta, malgrat les divergències que hi ha pogut haver. No deixà de desitjar que el proper any vagi millor per a Capdepera i per al nou batle. Durada: 15 minuts 40 segons.

Benvolguts lectors, si heu  arribat aquí vos mereixeu el meu reconeixement. Si m’he deixat res important, em sap greu, però ara mateix tenc un mal de capada... 

Veurem què passa, dia 10, i si per fi acaba aquesta mena de “culebrón” gabellí.