Les obres del carrer del Port duen un bon ritme  d'execució. Fa uns dies arribaren al nivell de la plaça de l'Orient, primer amb una gran síquia per a introduir els tubs del distint cablejat i canonades.

Image

   El que més ha estat comentat és la demolició de l'aljub de la plaça de l'Orient. Així, entre els dies 28 i 29  de gener, es procedí a enderrocar la plataforma i l'aljub. L'espai interior de l'aljub s'ha omplert  amb enderrocs i la superficie nivellada. Aquesta reforma produirà un canvi de fesonomia d'aquesta part de la plaça.


Image

  Es perd així un element característic de l'entorn, que ja havia sofert diverses modificacions a l'anteriors reformes de la plaça de l'Orient.

  Segons ens han comentat va ser  a l'any 1809  quan se construí un aljub a la plaça, en els terrenys de la possessió del Claper. Diuen que " a canvi una gerreta d'aigua fresca". La construcció era molt més gran que l'aljub actual, de fet sembla que s'alçava uns tres o quatre metres del nivell de la plaça. Aquest aljub recollia l'aigua d'una font de mina que brollava a l'antiga plaça del mercat (davall del parc de s'Alzinar) , que baixava pel carrer  Fleming fins l'Orient. Sembla que no era una aigua de molt bona qualitat, especialment a finals d'estiu , malgrat tot s'usava tant per a consum humà com per a abeurar el bestiar.

  També ens han comentat que en temps de la guerra 1937-38 s'sbucà  l'antic aljub i se construí un de nou. El motiu era facilitar la connexió entre el carrer Port i Col·legi, asfaltant la plaça de l'Orient.  Amb les obres del clavegueram de Capdepera, se va rompre part de la volta de la cisterna  i posteriorment amb les obres de remodelació (peatonització) de la plaça, s'acabà de rompre la volta i adquirí la fesonomia actual. Bé, la que tenia fins fa tres dies.

Image

  Ara amb les obres de remodelació carrer Port  s'ha eliminant tot vestigi de l'aljub.