Vist a Diario de Mallorca: “El PP apuntala a Capdepera el català com a llengua usual de l'ajuntament”. 


Una notícia que no és del tot certa.










 

Segons la notícia publicada a Diario de Mallorca el 24 de gener “L'ajuntament, presidit per Mireia Ferrer amb coalició amb ex afiliats de Més per Mallorca, acaba d'aprovar un reglament de nornmalització lingüística que es marca com a objectiu establir el català com a llengua usual de l'administració municipal. El reglament preveu sancions en cas d'incompliment. 
A més, la norma aspira a promoure el català en tots els àmbits de la vida del municipi. D'aquesta forma un ajuntament presidit pel PP marca perfil lingüístic propi, potenciant el català, quan en altres municipis governats pels conservadors ha estat ben diferent

Notícia publicada a Diario de Mallorca:
Doncs bé, la notícia conté tota una sèrie d'informacions que no són del tot correctes. En primer lloc, en el ple del passat 11 de desembre no es va aprovar un nou reglament de normalització lingüística. Simplement es varen introduir dues petites modificacions relacionades amb els concrets títols de català necessaris per aspirar a determinades places de funcionari.

El problema de tot plegat és que, en lloc de publicar en el BOIB aquesta modificació concreta, des de l'Ajuntament es va cometre l'errada de publicar una suposada aprovació definitiva del reglament, adjuntant el text íntegre de la norma. I de fet, al cap d'uns dies es va publicar una correcció en aquest sentit. Possiblement aquest fet va induir a error als periodistes de Diario de Mallorca. 

El reglament de normalització lingüística en vigor va ser aprovat l'any 2017, i el que sí hi ha al respecte és una clàusula a l'acord de governabilitat entre PP i Més per Capdepera on ambdós partits es comprometen a respectar el reglament i a aplicar-lo, suposam que una condició imposada per Més davant el que estava passant a alguns ajuntaments governats per PP-Vox.  

Per altra banda, no es té coneixement que durant aquests anys s'hagi imposat cap sanció a ningú per incomplir el reglament. 

Una altra incorrecció de la notícia és la de parlar dels regidors de Més com a exafiliats, o directament com a expulsats, una equivocació recurrent a molts de mitjans, imaginam que embullats pel vodevil d'amenaces i peticions de dissolució realitzades des de Més per Mallorca. El cert, això no obstant, és que ara com ara, ni s'ha dissolt el grup polític ni els regidors han estat expulsats del partit.