Enguany el lema és "Zero estigma, zero VIH"
 



Tots els regidors que paticipaven el Ple ordinàri de desembre s'han fotografiat davant el Centre Cap Vermell de Cala Rajada amb motiu del Dia Mundial contra la Sida.
A més el Centre Melis Cursach i la font de la plaça dels Mariners han estat il·luminats amb llums vermelles.



La lluita contra la Sida continua. S'ha avançat en prevenció, en investigació i també en el tractament, però l'estigma i la discriminació associada al VIH encara existeix.


MANIFEST: "Zero estigma, zero VIH"

"Un any més, l’1 de desembre commemorem el Dia Mundial de la Sida recordant i donant suport a totes les persones que d’una manera o d’una altra s’han vist afectades pel VIH.

Fa més de quaranta anys que es van diagnosticar els primers casos d’una pandèmia que ha provocat fins ara la infecció de 84 milions de persones arreu del món. A Catalunya, actualment hi ha al voltant de 33.000 persones que viuen amb el VIH.

La comunitat internacional ha assumit el compromís de posar fi a l’epidèmia del VIH com a amenaça per a la salut pública l’any 2030. Catalunya està alineada plenament amb aquest objectiu, que forma part de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides, i treballa fermament per aconseguir-ho després d’haver assolit i superat els objectius 90-90-90 fixats per ONUSIDA per a l’any 2020.

Els avenços científics i socials han millorat la qualitat i l’esperança de vida de les persones amb VIH i la implementació de noves eines com la profilaxi pre-exposició està contribuint a reduir el nombre de casos diagnosticats. Tot i això, hem de continuar treballant per aconseguir eliminar la transmissió del virus.

Les pandèmies, com la del VIH o la COVID-19, evidencien les desigualtats en els determinants socials i agreugen les fragilitats, la qual cosa provoca una major probabilitat de patir problemes de salut. Eliminar l’estigma i la discriminació és indispensable per tal de poder gaudir d’una salut plena. Només el foment del respecte a la diversitat, d’una educació integral i de la inclusió de totes les persones en una societat lliure de prejudicis ens farà avançar cap al futur que tots i totes desitgem, un futur sense VIH.

Cada any, la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques es suma a aquesta diada per fomentar la conscienciació de la societat i implicar-la en la resposta enfront del VIH, fent difusió de les estratègies que estan a l’abast de la població i també elaborant un comunicat conjunt (posar enllaç) al qual s’adhereixen més de 130 entitats públiques i privades que adquireixen un compromís laboral i professional per fomentar i mantenir el respecte i la no discriminació de les persones que viuen amb el VIH/sida.

En el camí cap a la construcció d’una societat més igualitària, justa i respectuosa amb els drets humans com a única via per eliminar el VIH, aprofitem el dia d’avui per reflexionar-hi i reivindicar un esforç conjunt perquè el lema “Zero estigma, zero VIH” sigui una realitat. "