Les 32 noves estacions hidromètriques estaran en funcionament a final d’any i permetran guanyar en capacitat de reacció per evacuar la població en cas d’inundacions.


El director general d’Emergències i Interior, Jaume Barceló, ha presentat als batles dels municipis de Llevant les eines de predicció de fenòmens meteorològics que ja s’han implementat o que en breu ho estaran.

Les estacions hidromètriques proporcionen dades en temps real per a la Direcció General d’Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears amb l’objectiu de contribuir a millorar la presa de decisions. Es transmet informació cada deu minuts sobre el cabal dels torrents, com també sobre pluviometria i humitat del sòl. Segons ha detallat Barceló, «amb aquesta eina el que es preveu tenir és immediatesa i capacitat de reacció per tal de poder avisar i evacuar la població. A final d’any calculam que totes les estacions ja podran estar instal·lades i en ple funcionament».

La instal·lació d’aquestes estacions a la península de Llevant i a la vall de Sóller és una de les actuacions fetes enguany resultat del conveni que signaren el 2021 la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Govern de les Illes Balears i que té prevista la instal·lació de 32 noves estacions (24 a Mallorca, 3 a Menorca i 5 a Eivissa).

A la sessió, que ha tingut lloc l’auditori del Conservatori de Manacor, hi ha assistit el batle de Manacor, Miquel Oliver; el batle de Felanitx, Jaume Montserrat; el batle d’Artà, Manuel Galán; el batle de Sant Llorenç des Cardassar, Pep Jaume Umbert, el regidor de Sant Llorenç, Sergi Miquel Andreu, i la regidora de Capdepera, Carmen Corraliza.

El responsable del Grup de Recerca MEDhyCON, de la UIB, Joan Estrany, ha destacat que "el que es pretén és crear un model de predicció hidrològica basat en dades reals que s’adapti a les particularitats geogràfiques dels cursos fluvials de les Illes Balears".

Les capçaleres del torrent de Ca n’Amer, a Sant Llorenç des Cardassar; del torrent de Canyamel, a Artà, i del torrent Major de Sóller són alguns dels indrets on el Grup de Recerca en Hidrologia i Ecogeomorfologia en Ambients Mediterranis (MEDhyCON) de la UIB ha instal·lat les primeres estacions de monitoratge continu, que els pròxims anys permetran disposar d’una xarxa capdavantera per fer el seguiment en temps real de l’estat dels torrents de les Illes Balears. S’afegeixen a altres estacions ja en funcionament com la de Vilafranca de Bonany, Manacor, sa Pobla, Campanet i Andratx.

Amb aquesta xarxa d’estacions hidromètriques, es dona compliment al que marca el nou INUNBAL, el pla d’inundacions, el qual preveu un sistema d’alerta primerenca per poder alertar la població en cas que hi hagi inundacions fortes. El Pla es va aprovar el mes de gener i aquesta temporada de pluges ja està funcionant.

D’altra banda, també s’ha explicat que Emergències disposa dels serveis de Meteoclim, un servei de previsió meteorològica amb models meteorològics propis i locals que proporcionen informació actualitzada cada 10 minuts, i que ajuden a la Direcció general d’Emergències a l’hora d’haver de decretar nivells de risc tant de l’INUNBAL com del METEOBAL, el Pla Especial enfront del Risc de Fenòmens Meteorològics Adversos.