L’empresa gabellina Grup Muntaner- Ribot és l’empresa funerària més antiga de la comarca de Llevant. Actualement gestiona els cementiris de Capdepera, Artà i Son Servera. Des de 1955 ofereix tot un seguit de serveis funeraris caracteritzats per qualitat, la professionalitat i el compromís amb el medi ambient.

Després de quatre anys de tràmits i gestió de permisos i llicències, pot oferir a la comarca el nou Crematori Llevant. La nova instal·lació, situada al Parc Empresarial d’Artà, es troba en funcionament i permet oferir als veïns i veïnes de la comarca un servei de cremació proper i de qualitat. Com ens comentà Antoni Muntaner “ Ens ha costat molt poder treure endavant aquest projecte, però ha valgut la pena. Es tracta del primer crematori que se fa fora dels cementiris, gràcies a una modificació de la llei, ja que abans no era permès. La llei se modificà, a les Illes Balears, en el 2018”.
 

Les noves instal·lacions, envoltades per un bell jardí, acullen un forn crematori tècnicament molt avançat i uns espais per a les famílies molt acollidors. La sala on es poden reunir les famílies està separada del forn crematori per un vidre de grans dimensions que permet visualitzar l’espai i, a més, el familiars poden engegar el procés quan ho trobi adient (una vegada el forn arriba a la temperatura suficient).

La localització del crematori respon a la necessitat de situar-lo a un lloc cèntric de la comarca, per a facilitar el desplaçament dels familiars. En poc minuts se pot accedir des de Capdepera, Son Servera o Sant Llorenç. Cap d’aquest municipis es troben a més de 8 quilòmetres .

El Crematori Llevant pot arribar a fer dues o tres serveis diaris (el forn necessita més de dues hores per poder ser operatiu) i arriba al 850ºC a la fase de post-combustió, per tractar els fums que es generen i garantir les mínimes emissions a l’atmosfera.



L’empresa va decidir engegar el projecte degut a la demanda “ les incineracions de cada vegada van a més, de fet ara per ara arriben al 40% i tot apunta que aquest percentatge s’incrementarà en poc temps”. Els clients que optaven per la incineració  havien d'anar a Inca, amb el trastorns que provoquen els desplaçaments en moments tan delicats. Nosaltres els oferim un servei de proximitat i individualitzat. Evidentment a cada poble es seguiran fent les exèquies com fins ara però, a la llarga, aquestes sales s’acabaran convertint en una petita vetlla, més íntima i familiar”.

Però un dels aspectes que s’han volgut incidir és que han apostat pel medi ambient, ja que l’edifici funciona amb energia solar i se minimitzen les emissions a l’atmosfera, de fet són gairebé imperceptibles.

Amb el Crematori Llevant l’empresa Muntaner-Ribot fa una aposta de futur, “Des de sempre, ens hem esforçat per donar el millor suport possible en moments tan delicats. Ara volem donar una passa més enllà i comprometer-nos públicament amb la qualitat i el medi ambient”.