"Que les cançons siguin com flames per donar veu a totes aquelles persones que no en tenen. Alcem la veu per elles". #EncesaPelsDretsHumans


Dia 15 de gener se tornà a convocar de l’Encesa de Torres i Talaies de la Mediterrània pels Drets Humans, amb dues convocatòries: una a les 13 hores amb senyals de fum i l’altra a les 18,30 amb senyals de llum.

Enguany han participat grups de voluntaris i voluntàries que han cobert gairebé totes les torres i talaies de les Illes Balears i, com a novetat, s’han afegit punts d’encesa a Catalunya, País Valencià, Múrcia i Andalusia, a més d’alguns punts al Líban, Marroc i Tunísia.

L’edició del 2022 torna a ser presencial (recordem que l’any passat va ser virtual, per mor de la pandèmia de la COVID).

 La Direcció Insular de Patrimoni liderà un any més l'organització de l’Encesa de Torres i Talaies de la Mediterrània pels Drets Humans, gràcies a la col·laboració del Consell de Mallorca, Amnistía Internacional, l’Institut de Marratxí i el Fons Mallorquí de solidaritat i Cooperació, a més del Servei d’Emergències 112 i els ajuntaments que s’hi han sumat. Enguany, Maria del Mar Bonet ha elaborat el manifest.

 A Capdepera s’ha cobert totes les talaies i el Castell de Capdepera, amb grups de persones voluntàries que asseguren la participació en l’activitat des de la primera edició. Els punts d’encesa al nostre municipi han estat la Talaia de Son Jaumell, la Torre Esbucada (far de Capdepera), la Talaia Nova des Cap Vermell i el Castell de Capdepera.

Com sols ser habitual ha hagut més participació a l’encesa de les 13 hores a Sa Talaia de Son Jaumell i a la del Cap Vermell, mentre que la Torre Esbucada s’han apropat més persones pel capvespre.

Com anècdotes d’aquesta edició comentar que Marcos Forján passà amb el paramotor i que hi hagueren problemes per encendre les senyals de llum del vespre, al Cap Vermell van haver d’usar bengales de recanvi i a la Torre Esbucada costà encendre-la.

Tot plegat va ser un èxit de participació, com hem comentat a l’article del manifest, ja publicat per Cap Vermell (http://www.capvermell.org/index.php/actualitat/placa-del-sitjar/29345-exit-de-participacio-en-l-encesa-de-talaies-2022) .

Moltes gràcies a tots i totes els qui heu participat i, especialment, a les persones  voluntàries de cada torre.






Talaia de Son Jaumell














Torre Esbucada











Castell de Capdepera


Talaia Nova des Cap Vermell












Torre d'Albarca (Artà)




Castell de Bellver (Palma)




Gràcies a tots els que ens han remès imatges des de les diferents torres que han participat en la encesa.