El conseller Marc Pons comunica als batles de la Comarca de Llevant  que iniciarà la revisió i actualització del projecte constructiu del tren de Llevant





Dimarts, dia 1 de desembre, va tenir lloc una reunió sol·licitada pels batles de la Comarca de Llevant i la Plataforma pel Tren de Llevant, acció acordada a la primera reunió ( 11 de novembre 2020 ) després de la reactivació de la Plataforma.

La Conselleria de Mobilitat i Habitatge ha emès el següent comunicat:
 

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, juntament amb el director general de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu, ha explicat avui als batles i batlesses dels municipis de Llevant el full de ruta que es marca la Conselleria respecte del projecte d’ampliació de la línia ferroviària de Manacor a Artà. L’ampliació de la xarxa ferroviària amb el tren de Llevant està inclosa en el Pla Director de Mobilitat de les Illes Balears.

La intenció de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge és reprendre el projecte constructiu i, com a primera passa, dur a terme la seva revisió, imprescindible pels quasi 10 anys que han passat.

El conseller ha explicat que en l’ actualització del projecte constructiu de la línia de tren Manacor- Artà, tot i que seguirà el traçat previst, es podria aprofitar per introduir alguna variació, com la seva arribada a la zona turística de Cala Millor.


Igualment, el conseller ha destacat que és imprescindible també revisar i completar la tramitació de la connexió des de l’estació de Manacor fins a l’inici de la via a Artà. En el seu moment es van analitzar (mitjançant l’estudi informatiu) quatre opcions i finalment es va triar la que surt de l’estació, creua via Roma  i discorre pel nucli urbà de Manacor pel Passeig del Ferrocarril fins a enllaçar amb l’inici de la via a Artà (al lloc on es preveia l’estació provisional del projecte a Artà i que ara seria la parada en el tram 1 de la línia a Artà). L’estudi informatiu amb la proposta de recorregut pel Passeig del ferrocarril ja va passar el tràmit de la Comissió Balear de Medi Ambient però s’ha de completar la tramitació per poder abordar la redacció del projecte bàsic i posteriorment el constructiu del tram dins Manacor.

Finalment, ell conseller ha assegurat que no es considera compatible, per mera qüestió de seguretat, mantenir la via verda i recuperar la línia ferroviària. Així, ha indicat que se poden cercar alternatives a la via verda per part dels municipis i Consell si l’objectiu és mantenir un camí per a senderistes i bicicletes amb un recorregut similar però en cap cas recuperar el tren i mantenir la via verda.

A la reunió hi han assistit el batle de Capdepera, Rafel Fernández, la batlessa de Son Servera, Natalia Troya Isern; la tinent de Batle de Sant Llorenç, Dolors Sánchez, el batle de Manacor, Miquel Oliver Gomila, el batle d'Artà,  Manolo Galán, i com a representant de la Plataforma Tren de Llevant, Tomàs Martínez.