Dijous, 19 de març, el govern espanyol va ordenar la suspensió de l’activitat dels establiments turístics, com ara hotels càmpings i habitatges turístics,  mitjançant una ordre del Ministeri de Sanitat. S’ha donat un termini d’una setmana per fer-se efectiva (fins dia 26 de març), però determina que els allotjaments han de tancar  a partir del moment que deixin de tenir hostes.

Aquesta mesura, juntament amb el tancament de l’aeroport i port, al trànsit de passatgers, era reclamada pel Govern de Illes Balears per evitar extensió del coronavirus a la nostra Comunitat.

A les Illes Balears (i al nostre municipi) pràcticament s’han buidat els hotels i s’ha facilitat el retorn dels turistes que quedaven. Donat que l’alternativa que tenien els clients, era quedar dins els hotels amb el moviment i serveis restringits dins el propi establiment i la limitació d’ús d’espais comuns, s’ha acceptat la mesura.

Directors d’hotel ens han comentat la gran tasca realitzada pel personal i els touroperadors, per facilitar l’estada dels clients que havia en els hotels oberts, (alguns feia poc més d’un més que havien iniciat la seva activitat) i aconseguir els vols de tornada als seus respectius països. També ens han comentat que la majoria se duen una bona sensació pel tracte i ajuda rebuda en aquests moments tan difícils.

Ara pràcticament tots els hotels del municipi han tancat i resten a l’espera que s’aixequin les mesures de confinament i torni l’activitat econòmica.

El tancament dels establiments turístics s’afegeix al d’altres comerços de l’oferta complementària coma bars, restaurants, discoteques o cafeteries.

Únicament és permet que establiments turística de llarga durada puguin seguir oberts, sempre que  tinguessin clients allotjats de manera estable i de temporada abans de la declaració de l’estat d’alarma i disposin d’espais propis per dur a terme les activitat de primera necessitat.

 A Capdepera, aquesta mesura suposa la paralització del sector de l’economia que empra més treballadors i treballadores, i crea un alt greu d’incertesa, però  s’accepta amb resignació tenint present la gravetat de la crisi sanitària.