La col·laboració de Melchor Mascaró i Fundació Deixalles en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR) evita contaminar 8.300 kg de CO2


Les dues entitats coincideixen en l’objectiu d’aprofitar al màxim els recursos per a evitar que siguin residus.
El resultat d’aquesta campanya equival a retirar de la circulació 1.452 cotxes o a mantenir 423.664 arbres

19 Deixalleries de 16 pobles han separat 1.373 kg d’objectes reutilitzables i la Fundació li ha donat una nova vida. L’acció s’emmarca en el profund canvi estructural que està duent a terme l’empresa per liderar l’aplicació dels objectius de l’economia circular i la sostenibilitat.

D’ençà del 2009, Europa es coordina per celebrar la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR) que enguany se celebrarà del 16 al 24 de novembre. Aquest conjunt d’esdeveniments pretén promoure les dues primeres baules prioritàries en la jerarquia de la correcta gestió de residus: la reducció i la reutilització, aspectes que l’especialista en la recollida i gestió de residus, Melchor Mascaró, considera també claus.

Ambdues entitats tenen clar que, més enllà del reciclatge dels residus, tant la reducció com la preparació per a la reutilització són veritablement fonamentals per a:
- disminuir l’extracció i consum de recursos naturals, que en massa ocasions no són extrets amb criteris de justícia social ni econòmica, ni amb un mínim respecte per al medi ambient;
- prevenir l’escalfament global i la producció de CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle derivats de la gestió de residus i la fabricació de nous productes que ja no s’hauran de produir,
- evitar la saturació dels abocadors o que s’incinerin productes aprofitables,
- i per contribuir al canvi d’una economia lineal a una economia circular.

 

Referent a la reutilització, recentment s’han publicat estudis que han demostrat que allargar la vida útil d’un producte sempre és més eficient que comprar-ne un altre de nou, per molt eficient que pugui ser aquest altre producte nou. De fet, un smartphone hauria de durar entre 25 i 232 anys per poder compensar els gasos d’efecte hivernacle generats en la seva fabricació, distribució i eliminació (Coolproducts don’t cost the earth, European Environmental Bureau, 2019)

Per tot això, Melchor Mascaró, immersa en un agosarat i necessari canvi de paradigma, ha participat per primer cop en la EWWR de la mà de la Fundació Deixalles. Ambdues entitats van idear aquesta campanya que ha consistit en la separació de tots aquells objectes que la ciutadania du a les deixalleries i que encara són aprofitables abans d’haver d’arribar a reciclar-los. Els treballadors i les treballadores de l’empresa mallorquina han informat a totes les persones usuàries de les Deixalleries de l'existència, el funcionament i els beneficis d'aquesta campanya per fer conèixer els valors que vol transmetre Melchor Mascaró a la ciutadania de Mallorca, valors que són el pilar de la política d’empresa.

A més a més, internament Melchor Mascaró també ha fet una campanya de recollida a les seves 5 seus, de llibres, roba, joguines, petits mobles o qualsevol objecte usat, amb la intenció de fer ressortir els valors de la reutilització entre els més de 700 persones que integren la plantilla de la companyia.

Per a reforçar la campanya i ampliar-ne l’impacte s’ha obsequiat a tots els participants amb una bossa lleugera reutilitzable i un tiquet que mostra l'impacte ambiental positiu del seu gest.

L’objectiu principal de la campanya és mostrar a la ciutadania com, a través d’accions senzilles que poden realitzar tots els dies, es contribueix a la reducció de residus, a allargar la vida dels articles, a frenar el canvi climàtic i el consum de matèries primeres i a disminuir el problema de l’excés de residus. Aquesta iniciativa s'emmarca dins els profund canvi que l’empresa mallorquina està duent a terme i que la durà a ser una de les empreses punteres en l'economia circular i el foment de la RSC.

Amb un millor aprofitament dels nostres recursos a través de la reducció, reutilització i el reciclatge previndrem de generar residus, contribuint a la conservació del Planeta i a la millora del medi ambient de la nostra illa. De fet, cada persona pot comprovar la repercussió, tant ambiental com social, dels seus actes de reutilització amb les calculadores de AERESS (Asociación Española de Recuperadores de Economía Social y Solidaria) de la qual Deixalles forma part:

Calculadora social: https://calculadorasocial.aeress.org/

Calculadora ambiental:  http://reutilizayevitaco2.aeress.org/

Amb aquesta campanya a desenvolupada durant tota la Setmana Europea de Prevenció de Residus, Melchor Mascaró i FD animen a la participació activa de les persones cap a la construcció d’un món més sostenible i demostren la seva ferma intenció de contribuir a fer-ho possible.

Els 16 Ajuntaments participants són:
Algaida, Andratx, Capdepera, Bunyola, Lloret de Vistalegre, Llubí, Llucmajor, Maria de la Salut, Marratxí, Montuïri, Porreres, Sant Joan, Sencelles, Sineu, Son Servera i Vilafranca de Bonany.