La regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Capdepera conjuntament amb l’IES Capdepera han engegat un programa de pressuposts participatius joves en el qual hi participa l’alumnat de 1r a 4t d’ESO. 

La setmana passada va tenir lloc la segona sessió en la qual, per grups, varen elegir una proposta cada grup que es durà a la votació final. El proper 13 de desembre tendrà lloc la darrera sessió en la qual els alumnes hauran de defensar les seves propostes perquè puguin ser votades. Al pressupost municipal del 2020 s’ha destinat una partida de 15.000€ per executar les idees dels joves i s’acceptaran propostes, per ordre de vots, fins a arribar a aquesta quantia.  

Amb aquesta iniciativa de pressuposts participatius joves s’ha introduït el jovent en conceptes com pressupost municipal o pressupost participatiu; a més, hauran de negociar i cercar suport perquè l’alumnat voti la seva proposta. Entre les propostes que s’han elegit i que es votaran a la darrera sessió hi ha: la creació d’una zona d’acampada a la natura, una inversió a la plaça dels Pins de Cala Rajada, una inversió per arreglar el parc de Sa Gravera a Cala Rajada, instal·lar fonts d’aigua potable al municipi, crear un espai jove a l’exterior; millorar el Centre Jove de Capdepera i crear un programa de festes jove. 

La iniciativa de pressuposts participatius joves se suma a la línia encetada fa uns anys pel consistori d’implicar a la població en edat escolar en la gestió d’allò que és públic. Els anys 2016 i 2017 es va realitzar el programa de civisme dins el qual els joves es feien responsables i avaluadors dels mals usos (del temps o comportament incívics) que presentaven els espais públics, en la majoria del casos en aquells que la població juvenil en fa un ús. Demanaven una millora d’aquells espais i després per part de l’ajuntament es rendien comptes per comprovar els resultats de les propostes.