Molts de dies oneja la bandera blanca indicativa i s'ha creat l'aplicació GRUMERING per saber on n'hi ha.


Enguany han estat molts els atesos pels socorristes per picades de grumers. A totes les platges. Fins hi tot bancs de grumers en quantitats que superen els 200 en un espai molt reduït. De fet les platges ja disposen d'una bandera, que oneja vora la verda, per indicar la presència de la pelagia noctiluca.

Les meduses són animals molt primitius que viuen a la mar des de fa 650 milions d'anys. Pertanyen al filum dels cnidaris (del grec Knidé, que significa ortiga), com el corall o les anemones però, a diferència d'aquests, són organismes pelàgics (viuen a la columna d'aigua), i formen part del plàncton, això és, es mouen amb els corrents. Per aquest motiu les meduses no poden perseguir-nos, es limiten a estar suspeses a l'aigua, mantenint-se entre la superfície i els primers 5 metres de profunditat, on la llum és més intensa i la quantitat d'aliment major.

Les meduses estan formades en un 95% d'aigua i són part de l'alimentació d'animals tan representatius com les tortugues marines (a la Mediterrània, fonamentalment Caretta caretta) i molts de peixos. Precisament una de les possibles explicacions de l'increment de meduses a les nostres aigües, als darrers estius, la trobam en la disminució d'aquests depredadors (tonyines i tortugues) per la pressió pesquera i l'aughmentde la temperatura de l'aigua.


Diversos ajuntaments de Mallorca han creat zones amb xarxes on es garanteix que els grumers no hi poden accedir-hi.


El Govern Balear ha editat un fulletó informatiu. Clicau damunt la fotografia per veure'l: