Creu Roja ha realitzat tallers de prevenció de violència de gènere a l’IES de Capdepera

 

Per resolució de l’Assemblea General de Nacions Unides, el 25 de novembre va ser designat, al 1999, “Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Contra la Dona”, resultat d’un creixent moviment internacional per acabar amb una tràgica epidèmia que devasta vides de dones i nines, que romp comunitats i és una barrera per al desenvolupament de totes les nacions.

Per això, i com ja és habitual cada any, Creu Roja Joventut du a terme una campanya de sensibilització, dirigida principalment a la infància i joventut. Aquest 2018, el lema de la campanya del 25N és “Amb mi, amb tu, amb sentit” i el seu objectiu és visibilitzar les violències sexuals subtils que ocorren a l’entorn, entre elles, en ocasions, en la parella. També destacam la importància de prendre consciència en aquests sentit, en concret de la violència sexual baix el focus de l’amor romàntic i la facilitació d’eines per a la detecció de conductes violentes dins la parrella.

Els dies 20, 21 i 23 de novembre, en el marc d’aquesta campanya, Creu Roja ha realitzat tallers a l’IES de Capdepera a alumnes de 3r d’ESO, Formació Professional, Grau Mitjà i 1r de batxillerat. En aquests tallers s’han treballat continguts com la societat patriarcal, el masclisme, els instruments de perpetuació, l’heteronormativitat, el sexe i el gènere, el feminisme, els micromasclismes, etc., per tal de fomentar un esperit crític en els alumnes i visibilitzar aquesta xacra. Han estat un tallers molt productius on l’alumnat ha participat de manera activa, a través de debats, opinions, dinàmiques, etc.

Les agressions sexuals són una realitat. A Espanya, segons dades del Ministeri de l’interior d’agost de 2018, es produeixen quatre violacions al dia, xifra que ascendiria si es tenen presents les estimacions que afirmen que entre un 70% i un 80% dels casos de violència cap a les dones no es denuncien. A més, el 82% de les agressions sexuals són perpetrades per coneguts, amics o parents de la víctima . Per això, des de Creu Roja Joventut volem aprofitar els nostres canals de difusió per clarificar aquesta realitzat: les agressions sexuals existeixen i es produeixen en diversos contextos. Visibilitzar aquesta situació és la primera de les passes per eradicar-la.