Del 26 de juny al 7 de juliol, una dotzena de voluntaris
                                                         va ajudar a les tasques arqueològiques 


Després de dues setmanes d'excavar, només amb l'aturada dels caps de setmana, la campanya d'estiu de 2017 es pot donar per finalitzada. Això es pot afirmar al menys pel que fa a la dotzena de voluntaris, que matí rere matí han volgut contribuir a l'engrescadora tasca de descobrir el passat del Castell de Capdepera. Ara a l'equip d'arqueòlegs li tocarà la tasca de netejar, classificar i interpretar els materials extrets així com estudiar com han quedat les estructures.









La feina aconseguida per aquest equip de voluntaris, sota la direcció dels tècnics Catalina Garau, Pep Merino i Bernat Oliver, no ha estat sinó la continuació del treball de tot l'hivern i primavera.

Durant aquestes estacions passades, fes el temps que fes, tot l'equip, un dissabte de cada mes, ha acudit a la murada sud de la fortalesa per tal de seguir amb el descobriment de les casetes-refugi que existien un temps, arrapades a la part interior de les murades del Castell.







Ara, el divendres 7 de Juliol va esser el darrer dia d'excavació. El grup de voluntaris i arqueòlegs es tornarà a veure el proper setembre, i com el passat hivern, s'iniciaran les jornades de feina els dissabtes.

Com a nota curiosa cal afegir que una de les jornades varen poder gaudir de la presència de la IB3, equip de la qual es va interessar per la feina de les excavacions i va entrevistar en els arqueòlegs, tot entregistrant per un programa que es va poder veure en directe a la televisió.

Els treballs d'aquest estiu han continuat amb el destapament d'un nou habitatge dividit en dues estances, a diferent nivell i més gran que les cases trobades els anys anteriors. S'espera que a la propera campanya d'hivern, tota la superfície d'aquesta casa quedi al descobert. És molt interessant que s'hi hagin trobat restes fossilitzats del sostre, fet amb canyís, algues i garballó. També s'ha de destacar el descobriment, a la banda més propera a l'empostissat de fusta, i adherit al marge de pared seca, del que sembla una mena de banc, on s'hi poden insinuar uns graons. Si fos així, es podria tractar d'un accés a la nova vivenda, des del camí que unia les dues portes del Castell, i articulava el grup de cases-refugi d'aquest indret de la fortalesa.

La vivenda número 2, una casa amb característiques pròpies

Durant les intervencions d’aquest any s’han localitzat noves dependències de la considerada casa 2. En un principi es va pensar que aquesta segona casa era similar a la localitzada anys anteriors, però gràcies a les noves excavacions s'ha pogut comprobar que no, ja que les dimensions, la distribució de les estances i la ubicació de la zona d’accés són diferents.

Encara que no ha finalitzat completament la seva excavació, segons l'arqueòlega Tina Garau, es pot afirmar que aquesta és més parescuda a les vivendes que s’excavaren durant els anys 80 i que s’ubiquen devora l’accés al Castell.

Plànol de la casa 1 i 2 (que l'any passat es començà a destapar)


Plànol d'una RECONSTRUCCIÓ HIPOTÈTICA de la distribució, alçades i coberta de la casa 1, que és la que està totalmente excavada

Planimetría digital: Gori Estarelles



 Restes de teules i alguns fragments ceràmics i monedes

Aquest estiu s'ha avançat molt pel que fa a la recerca del trèspol de la nova casa, que ja havia començat a apreciar-se durant l'hivern. Aquest fet contrasta amb la pobresa dels materials trobats, la majoria dels quals han estat teules, restes de referits de murs esbucats, algunes monedes i fragments ceràmics.

Finalitzat el Pla quinquenal, el 2018 se'n sol·licitarà una pròrroga

Des de l'equip d'aqueòlegs se'ns informa de que aquest any s'ha fet la darrera campanya del Pla quinquenal. El Consell de Mallorca, segons la normativa recollida en el reglament d’excavacions arqueològiques, dóna els permisos d’excavació científica en terminis de 5 anys, amb la possibilitat de demanar un any de pròrroga. A hores d'ara, es preveu, pel 2018, de demanar-la per tal de millorar, adequar i musealitzar tota la zona excavada del Castell. Més en concret, també es volen fer estudis específics dels materials exhumats -monedes, pipes, cerámica, tipología de les cases.... Alguns d'aquests treballs probablement els realitzin especialistes en cada tema.

Més endavant, finalitzada la pròrroga, si tot va bé, es redactarà un nou Pla quinquenal per continuar en la zona on s’excava actualment fins arribar a la torre dels Costerans. L’objectiu d’aquestes excavacions, a més del científic, es garantir l’estabilitat de la murada evitant la presió exercida per l’acumulació de terra.