Com informàvem fa uns mesos, l’Ajuntament de Capdepera (plenari de 5 de novembre 2015) aprovà una modificació de l'Ordenança de Crirculació que permetria la creació de zones ACIRE (àrea de circulació restringida) i, mitjançant un annex, especficava que afectaria els carrers del casc antic del poble. Concretament, parlam de les places del Sitjar i Vella; i dels carrers Major, Goya, Fondo i Pla d’en Cosset. Tot coincidint amb la zona que es va embellir fa uns anys amb trespol de pedra.

Aquests dies s'ha procedit a repintar els aparcaments de la plaça d'es Sitjar (com a zona d'aparcament de residents) i a instal·lar els senyals indicatius de zona ACIRE. És a dir, semblava que les restriccions que suposa l'ACIRE serien immediatament efectives.

La col·locació dels senyals de trànsit ha creat certa inquietud entre els residents. De fet, alguns ens han informat que no se’ls ha donat cap informació de com aconseguir les targes de residents, ni se’ls ha convocat a cap reunió informativa. D'altra banda, alguns agents de la Policia Local ens manifestaren que no havia rebut cap indicació.


Posats en contacte amb Mónica Viejo, regidora de Vies i Obres, aquesta ens comunicà que la zona ACIRE encara no era efectiva i únicament s'havien començat a fer tasques prèvies. En breu s'emetrà una nota informativa i es convocaran els veïnats a una reunió informativa (en realitat, aquesta nota ja s'ha emès i la podeu llegir a Cap Vermell).

 

En el moment de redactar aquesta notícia, els senyals de trànsit que s'havien instal·lat al carrer Centre i Pla d'en Cosset han estat tapats amb un plàstic.



Recordem com ha quedat la redacció de la part de l'ordenança municipal referida a la zona ACIRE i de les limitacions que suposa .

CAPÍTOL V: ACIRE

Batlia, a proposta dels tècnics de policia una vegada escoltada les propostes dels grups de l'oposició,per raons d’interès municipal podrà declarar un o varis vials, o sector urbà, com Àrea de circulació restringida (ACIRE).

Les entrades d’aquesta àrea s’indicaran mitjançant senyalització vertical o elements físics de control de l’accés, en els termes recollits a l’annex II d’aquesta ordenança.

La vigència de l’àrea de circulació restringida serà permanent, tret senyalització que indiqui l’horari de vigència . Les resolucions de la Batlia en matèria d’implantació o modificació de les areas de circulació, seran objecte de publicació al BOIB.

Art. 49.

1.-Per vials que constitueixen dites àreas queda prohibida la circulació de vehicles.

2.-S’exceptua de la prohibició de circulació el següents vehicles:

a) Els de serveis públic o de passatgers, que podran aturarse  únicament a l’interior del ACIRE per el temps necessari per la pujada i davallada de passatgers i, els destinats al transport de mercaderies i els de serveis de reparació que podran fer aturares a l’interior de l’ACIRE solament per efectuar les operacions de carga i descarga. La Batlia podrà regular l’horari en que queda autoritzada la circulació dels vehicles destinats al transport de mercaderies i serveis de reparació.

b) Bicicletes.

c) Vehicles que disposin de targeta de ACIRE.  

d) Els serveis de seguretat, sanitaris, prevenció d’incendis i els que tinguin targeta  d’estacionament per persones de mobilitat reduïda.  

e) Els vehicles de servei oficial degudament identificats, propietat d’organismes de l’Estat, Comunitat Autònoma, Consell Insular o Ajuntament, que estiguin destinats directa i exclusivament a la prestació de serveis públics de la seva competència, quan  estiguin de servei.

f) Els vehicles de les companyies de serveis generals o concessionaris/contractistes de serveis públics, quan realitzin serveis o treballs a dits vials.

g) Amb caràcter excepcional i en els casos de reconeguda urgència, els vehicles que tinguin justificada necessitat d’estacionar a la zona ACIRE.

Art. 51. 

1.-A la sol·licitud de la targeta ACIRE es deurà d’acompanyar :

a) En el suposi de l’apartat a) de l’article anterior; la documentació prevista a l’article 40.5 d’aquesta ordenança.

b) En el suposi de l’apartat b): acreditar disposar del corresponent espai i la titularitat del local o aparcament, condició d’arrendatari o autorització per el seu us.  

c) En el suposi de l’apartat c): Llicencia d’obertura i funcionament de l’activitc) En el suposit de ‘apartat c): llicencia d’opertura i funcionament de l’activitat  econòmica i corresponents alta a l’impost de activitats econòmiques (IAE) de l’establiment ,despatx o local.

Així mateix  en els supòsits b) i c) s’aportarà el permís de  circulació, que haurà de figurar a nom del sol·licitant.

En cap cas s’expediran targetes ACIRE respecte de vehicles subjectes o ordre de precinte o que no estiguin al corrent del pagament de l’impost de vehicles de tracció mecànica.  

2.-Unicament els vehicles que tinguin la targeta ACIRE concedida podran estacionar dins la zona, si be només ho podran fer a les zones en que no existeixi senyalització de prohibició.

La disponibilitat de la targeta ACIRE no eximirà, en el seu cas, del compliment de la normativa de ORA en el suposat que s’implanti o estigui implantada.   

 

ANNEX II
AREES  ACIRE

Es considera àrea de zona ACIRE, el seguents carrers: Carrers Major, Goya, Plà den Cosset, Fondo i places Sitjar i Vella.