El pregó, un any més,
pòrtic  de les festes del Carme

Colau Nadal ens oferí
un pregó ple de vivències i records

La Coral s'Alzinar més sarsuelera
hi posà el colofó musical








Les festes del Carme foren les primeres, de tot el cicle local, que incorporaren la figura del pregó com a portal d'entrada a les celebracions, una salutació de benvinguda i un desig de gaubança per a tothom. Per tant, en el cas de les festes  marineres sí que ja podem parlar de tradició i d'arrelament, en un escenari, el de l'església parroquial, per on han passat un bon grapat de cala-rajaders, fills naturals o adoptius, estadants permanents o ocasionals, a donar el sus al programa d'actes.

Enguany, seguint la línia marcada d'uns anys ençà, es va confiar aquesta responsabilitat del pregó a un vell mariner, a un home que, des de la perspectiva dels anys i des de l'experiència personal, ens va acostar al món de la mar, a la pesca, al moll, en definitiva, a una Cala Rajada que ha patit i gaudit transformacions de les quals molts no n'han viscut els antecedents. Es tracta de Nicolau Nadal Forteza, un entranyable pescador, un home bo, apreciat de tothom.

Va ser el destacat membre de la comissió de festes, Joan Fuster qui exercí de mestre de cerimònies, mentre el fill del mateix pregoner, Andreu Nadal, va ser l'encarregat de presentar son pare. Trobam del tot encertada la idea d'aquesta designació que, a més, conferí un punt entranyablement emotiu a l'acte. L'acte va estar presidit pel batle Rafel Fernández, la regidora Antònia Caimari i el patró major, Joan Mercant.























Davant un nombrós auditori que omplia el temple, Colau Nadal, de manera clara i senzilla, esbossà les línies mestres del propi passat, però en les seves paraules hi poguérem reconèixer el passat de tot un poble, d'una comunitat girada a la mar des de finals del segle XIX. A banda d'un parèntesi laboral
exercint de fuster, en Colau ha estat tota la vida pescador, una tasca que començà amb son pare, amb la "Paca", un petit i entranyable llaüt que va dur moltes tonyines en terra, i que el va menar a la jubilació embarcat al "bou".

Esperam, ben aviat, oferir-vos el text íntegre d'unl pregó que va merèixer l'aplaudiment unànime de tots els assistents.


















Com deim en titulars, la part musical, com de costum, va anar a càrrec de la Coral s'Alzinar, en la seva versió més sarsuelera i alegre. Pàgines conegudes i reconegudes d'aquest gènere feren les delícies del públic, que així ho va reconèixer i va premiar amb successives ovacions cadascuna de les interpretacions de la formació que dirigeix Elionor Gómez-Quintero. El "Brindis" de La Traviata i la cançó "Cala Rajada" (ja convertida en una mena d'himne del pregó), tancaren una actuació brillant.








Tot plegat, va resultar una bella vetllada i la millor manera de començar les festes. Unes festes de les quals "Cap Vermell" vos anirà informant puntualment i que desitjam que tots gaudiu sense reserves.