El llibre d'unes lluitadores



L'Assemblea de Capdepera d'Esquerra Unida va presentar, el dijous dia 4, el recull d'escrits - a cura de Josep Quetglas -que, sota el títol de "Aurora Picornell. Escrits, 1930-1936, i altres veus a Mallorca en defensa de les treballadores", arreplega un conjunt de testimonis de lluitadors de la classe treballadora, corresponents a una època d'esperança que, tristament, acabà amb la gran tragèdia de la guerra civil.


Varen prendre la paraula Magdalena Jaume, Cati Ginard, Conxa Calafat, Heike Deda Kdata, Lucía Gutiérrez, Magdalena Nebot, i el mateix resposnable de l'edició del llibre, Josep Quetglas. Tots van referir-se a la figura d'Aurora Picornell, un estendard del femnimisme i un referent de l'esquerra mallorquina de tots els temps. Però també el moment present va ser objecte de les reflexions de les oradores, amb referències a les reculades dels drets socials de tots els ciutadan i amb els treballadors com a principals damnificats de la situació de recessió econòmica.




El llibre, com expressa el subtítol, a més dels escrits d'Aurora Picornell, recull molts d'altres documents del període inventariat, escrits bàsicament per dones treballadores, sindicalistes i, sobre tot, compromeses amb la seva classe i amb les llibertats. Com no podia ser d'altra manera, no hi faltaren les referències a Catalina Flaquer i les seves filles Antònia i Maria Pasqual Flaquer, les Roges del Molinar, gabellines de naixement i que el 5 de gener de 1937 foren afusellades amb Aurora Picornell en el cementeri de Porreres.


En defintiva, ens trobam davant una nova aportació a l'exhumació d'un temps i d'uns fets sobre els quals s'ha volgut imposar un vel de silenci, però que, gràcies a treballas com aquest, van sortint a la llum. Aquest llibre ens posa fit a fit amb una època plena d'injustícia i d'explotació, només pal·liades gràcies a dones com Aurora Picornell.


A l'acte, a més de distints membres de l'Assemblea d'Esquerra Unida de Capdepera, encapçalats per Deogracias Castellano, hi assistí Manel Carmona, coordinador del partit a les Illes Balears.