L’Ajuntament de Capdepera lleva l’arrambador del Castell











L’arrambador de l’interior del Castell de Capdepera ha estat llevat aquest matí després que el president del Patronat del Castell de Capdepera, Rafel Fernández, notifiqués en la darrera sessió ordinària de l’Ajuntament l’acord de la Comissió de Govern del Consell Insular de Mallorca, de no legalitzar-lo.

La Direcció Insular de Cultura i Patrimoni ha emès dos informes, un de tècnic i un de jurídic, que avalen la decisió de la Comissió insular de Patrimoni Històric de denegar la legalització de l’arrambador, després que el Patronat del Castell de Capdepera presentés un recurs explicant els motius pels quals és necessari.



Segons el recurs “l’arrambador es va col·locar per complir una funció de seguretat, ja que l’accés al Castell presenta dificultats que s’agreugen els dies de pluja, quan el terreny és llenegadís” i “té unes característiques adequades des del punt de vista visual i estètic, ja que és lleuger i senzill, amb acabat d’acer inoxidable que es considera adequat a la Llei de patrimoni històric”.

La Comissió Insular de Patrimoni Històric no considera l’arrambador “adequat a l’entorn, atès que distorsiona les visuals del monument i el descontextualitza”. Els informes assenyalen que, pel que fa a la seguretat, s’haurien de cercar “alternatives menys impactants sobre el propi element històric” [...] i “ha de prioritzar la conservació dels seus valors patrimonials més singulars que són  tant la conservació física del propi element com la conservació de la seva percepció i visualització”; i pel material escollit, diu: “[...] per la dimensió i ubicació de la barana, esdevé sobredimensionat i cridaner”.

Finalment, aquest matí membres de la brigada de l’Ajuntament de Capdepera, sota la supervisió de dos arqueòlegs, han llevat l’arrambador. Cal recordar que es va instal·lar a finals del 2011 per facilitar l’accés a la Casa del Governador i als banys públics del Castell, declarat Bé d’Interès Cultural.