L’Ajuntament de Capdepera, Predi Son Jaumell,
Associació hotelera Cales de Capdepera i grup STeH lliuren les I beques universitàries





El passat dissabte, dia 29, el batle de l’Ajuntament de Capdepera, Rafel Fernández, acompanyat de Pedro Soler, representant del Grup STeH;  Pedro Pascual, representant de Predi Son Jaumell; i Joan Massanet, representant de l’Associació Hotelera Cales de Capdepera, va lliurar les I Beques Universitàries de Capdepera, acte que va tenir lloc en el Teatre municipal.

L’objectiu d’aquesta primera convocatòria era implicar diferents sectors empresarials del  municipi perquè ajudassin a sufragar els costos derivats d’estudis universitaris. D’aquesta manera cada empresa assumia la concessió de 4 beques, per un valor de 1000€ cadascuna, fins a concedir un total de 12 beques entre els estudiants del municipi.

Així, després de mesos de difusió i d’avaluació de les sol·licituds presentades, en funció de la puntuació obtinguda, s’han entregat un total de dotze beques i una menció especial (per excel·lència acadèmica) a estudiants de les següents carreres: Enginyeria d’Aeroports, Enginyeria Telemàtica, Arquitectura, Enginyeria Civil, Enginyeria Marítima, Màrqueting i Investigació de Mercats, Turisme, Farmàcia, Psicologia, Educació Infantil i Nanociència. Han quedat denegades cinc beques perquè únicament es preveia concedir-ne quatre per a cada categoria.

L’acte ha estat conduït per la regidora d’Educació, Antònia Caimari, qui a continuació ha donat pas al batle de Capdepera, Rafel Fernández. El primer edil ha justificat la creació d’aquestes beques, comentant que apostar per educació era una de les inquietuds de l’equip de govern actual, i agraint les aportacions dels centres educatius i de les empreses que s’hi han posat al capdavant econòmicament. Ha comentat el malestar que hi ha dins el sistema educatiu “a causa de les mesures preses pel Govern central” i que suposa, segons ha dit, “un retràs a l’escola pública”. Per finalitzar, ha comentat que el projecte té mancances, però que es treballarà per resoldre-les en la propera edició.   Ha encoratjat als estudiants i els hi ha donat un consell: temps, estudi i colzes.

Tot seguit, ha estat el torn dels representants de les tres empreses. Pedro Soler, del Grup STeH, ha dit que ells aposten pels joves i la seva formació perquè “hi ha el producte i s’ha d’omplir de capital humà”. Joan Massanet, de l’Associació Hotelera, ha disculpat al president, David Riera per l’absència, i ha dit que First Sun s’ha d’apostar per la formació “per poder donar un servei de qualitat a un turisme que canvia i demana”. Per acabar, Pedro Pasqual, de Predi Son Jaumell, ha dit que davant el “difícil futur dels joves” espera que l’ajuda sigui “un al·licient”.



Per la seva part, ha intervengut la directora de l’IES Llorenç Garcies i Font d’Artà, Catalina Sureda, en nom dels dos centres educatius on estudien els alumnes, Capdepera i Artà, ja que el director de l’IES Capdepera, Llorenç Llop, no ha pogut assistir-hi. Ha expressat que el projecte és “lloable” i que aposta perquè altres municipis copien la iniciativa.

Ha clos aquesta primera part de l’acte, el Director general d’Ordenació, Innovació i Formació Professional, Onofre Ferrer, expressant la gratitud a les empreses i a l’Ajuntament per dur endavant la iniciativa i per la “sensibilitat en l’educació”. Ha comentat que les mesures preses pel Govern es duen a “l’herència” que es van trobar.

Tot seguit s’han entregat les beques als alumnes seleccionats amb la presència del batle de Capdepera i els representants de les empreses.

Els guanyadors de les beques han estat:

Grup A:

- S’atorga una beca a NEBOT ARTIGUES, GREGORI, estudiant d’Enginyeria d’Aeroports a la Universitat Politècnica de Catalunya.

- S’atorga una beca a DEL RÍO BONNÍN, SANDRA, estudiant d’Arquitectura a la Universitat Politècnica de Catalunya.

- S’atorga una beca a ZUÑIGA SUÑER, MARC: estudiant d’Enginyeria Civil a la Universitat de Granada.

- S’atorga una beca a MERCANT SIRER, MIQUEL ÀNGEL: estudiant d’Enginyeria Marítima a la Universitat Politècnica de Madrid.



Grup B:

- S’atorga una beca a CACHO MEDINA, Mª DEL CARMEN: estudiant de Màrqueting i Investigació de Mercats a la Universitat de Granada.

- S’atorga una beca a LÓPEZ DAVIA, Mª SOLEDAD: estudiant de Turisme a la Universitat de les Illes Balears.

- S’atorga una beca a Monjo Cursach, Montserrat: estudiant d’Enginyeria Telemàtica a la Universitat Politècnica de Barcelona.

- S’atorga una beca a Castaño Evans, Melissa: estudiant de Psicologia a la UIB.



Grup C:

- S’atorga una beca a FLAQUER MAENCH, MARTA: estudiant de Farmàcia a la Universitat de Granada.

- S’atorga una beca a LLULL ALBURQUERQUE, MARIA DEL MAR: estudiant de Psicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona.

- S’atorga una beca a CASTILLO PAULSEN, ANDREA: estudiant de Psicologia a la Universitat de Salamanca.

- S’atorga una beca a GALLEGO SAN SEBASTIÁN, IDOIA: estudiant d’Educació Infantil a la Universitat de Valladolid.

Menció especial: Pamela Machado Da Silva, estudiant de Nanociència i Nanotecnologia a la Universitat Autònoma de Barcelona





Finalment, ha clos l’acte el Degà de la Facultat de Turisme de la Universitat de les Illes Balears, Bartomeu Deià, expressant que “la formació és inversió” i que Mallorca té un sector empresarial important i necessita mà d’obra qualificada. Ha donat l’enhorabona als becats i a les empreses i al Consistori per dur endavant la iniciativa

A més dels anomenats, també hi han assistit les autoritats locals, i el portaveu d’Esquerra Unida, Manel Carmona.

Les I beques universitàries de Capdepera s’han creat en un context de crisi econòmica, en el qual moltes famílies no poden apostar per l’educació superior dels seus fills. Les empreses organitzadores, així com el consistori gabellí, han deixat palès amb el lliurament de les beques que aposten pel binomi estudi-empresa, que passa primer per la formació dels joves de Capdepera per acabar oferint un treball de qualitat i professional.




Antecedents

L’Ajuntament de Capdepera va convocar les I Beques als estudis universitaris acadèmics, adreçades als estudiants de primer de carrera, amb l’objectiu de donar suport a la formació dels estudiants i premiar el bon rendiment acadèmic amb la pretensió d’incentivar l’estudi en un municipi turístic com Capdepera, on el factor turístic sol ser motiu d’abandonament escolar prematur.

Per això, el Consistori va comptat amb la col·laboració de tres empreses del municipi el Grup STeH, l’Associació Hotelera i de Serveis Cales de Capdepera (FirstsunMallorca Hotels) i el Predi Son Jaumell (Viva Hotels i Prinsotel), amb les quals es va signar un conveni de col·laboració el passat mes de juny.

D’aquesta manera cada una de les tres empreses va assumir sufragar una part d’aquest projecte aportant 4000€ (4 beques de 1000€ cadascuna) per a diferents tipus d’estudis, fins a cobrir un total de 12 beques:


-  GRUP A: 4 BEQUES DE Grup STeH

Per a carreres d’Arquitectura, Enginyeria, Dret, Econòmiques, Empresarials, Graduat Social, Informàtica i Medi Ambient (Ciències Ambientals, Ciències de la Mar, Biologia, etc) en modalitat de Grau o Postgrau.

- GRUP B: 4 BEQUES DE L’ASSOCIACIÓ HOTELERA I DE SERVEIS CALES DE CAPDEPERA (FIRSTSUNMALLORCA HOTELS)

Per a carreres de Turisme i Hosteleria, LADE, Traducció i Interpretació, Comunicació Audiovisual i Filologies (alemanya i anglesa) en modalitat de Grau o Postgrau.

- GRUP C: 4 BEQUES DE PREDI SON JAUMELL (VIVA HOTELS I PRINSOTELS)

Per a carreres de Ciències humanes i Ciències de la salut en modalitat de Grau i Postgrau.

Des de finals de juny fins a novembre s’ha donat difusió d’aquest projecte al municipi i els alumnes han presentat les seves sol·licituds al Registre Municipal.

Dia 27 de novembre es va reunir la Comissió Avaluadora, formada per aquest sector i també els representants dels IES de la zona, a fi de revisar les beques presentades, valorant-ne els 3 aspectes següents: situació econòmica, situació familiar (membre de família monoparental o de família nombrosa) o de discapacitat i situació acadèmica.

Es va fer una baremació d’aquests aspectes i s’han concedit les beques per ordre de prelació, atenent major puntuació i nombre de beques que optaven a cada categoria, fins a cobrir el màxim de beques existents.

En resum, s’han presentat 18 sol·licituds:

  • Beques aspirants al grup A (concedides per del Grup STeH): 10 sol·licituds.
  • Beques aspirants al grup B (concedides per FirstsunMallorca Hotels):

2 sol·licituds.

  • Beques aspirants al grup C (concedides per Predi Son Jaumell): 6 sol·licituds.