La convocatòria de la Plataforma pel tren de llevant no fou cap innocentada


El tren turístic de Cala Rajada ha arribat a l'estació d'Artà a toc de xeremies i amb els quatre batles dels municipis de la Comarca de Llevant colcant. Un toc d'atenció perquè les coses no poden quedar així!
A continuació vos oferim un ample reportatge fotogràfic i el manifest.







Digníssimes autoritats, benvolgudes amigues, benvolguts amics:

 

Avui és un dia de festa, un dia de festa major, un dia que farà història en el Llevant mallorquí. Després de molts d’any, després de molts d’entrebancs, després de molts de retards, després de molta reivindicació, després de molta lluita, ... avui el tren arriba a Artà i ho fa de la ma de les persones i els polítics que creuen que no hi ha ciutadans de primera i de segona, dels que creuen en una mobilitat sostenible, dels que valoram el tren com a element per a unir pobles i col·lectivitats i no per separar-los.

 

Aquesta immensa alegria que avui hem manifestat només té uns punts de foscor. Hi ha alguna cosa que no permet que la nostra alegria sigui completa. La primera cosa que encara no ens permet eixamplar el nostre cor de tot és el fet que el tren encara no hagi arribat a Cala Rajada tal com estava contemplat al Pla Director Sectorial de Transports aprovat fa molts d’anys. La segona cosa és que el tren no hagi arribat a Artà per damunt la via i no hàgim pogut escoltar el xiulet d’una d’aquelles locomotores que faran el servei Palma-Inca en vint minuts.

 

L’acte que la Plataforma pel Tren de Llevant ha organitzat avui a Artà vol ser un toc d’atenció per a totes les mallorquines i tots els mallorquins i per als nostres governants.

Per a tota la població de Mallorca per recordar-li que tenim unes obres, les del Tren de Llevant, sense acabar. Per recordar-li que més de la meitat de les obres estan executades, que els ciutadans i les ciutadanes del Llevant de Mallorca no som ciutadans de tercera categoria i tenim els mateixos drets, ja que suportam els mateixos deures que la resta .

 

Als polítics que ens governen, aquí i a Madrid, els hem de recordar que ha passat un any i mig d’ençà de les eleccions i els beneficiaris d’aquestes obres, els ciutadans i les ciutadanes del Llevant ens hem convertit en perjudicats. Els hem de recordar que ni el Govern del Sr. Rajoy ni el Govern del Sr. Bauzá tenen cap voluntat d’acabar aquestes obres. Ho sabem ben cert perquè cap dels dos ha donat cap passa per renovar o signar de bell nou un conveni ferroviari que permeti la finalització de les obres. Els hem de recordar que els afectats no ens creiem que la crisi sigui la causa de la paralització de les obres. El Govern de les Illes Balears ha demostrat que hi ha doblers pel que convé, basta fer referència al Palau de Congressos, una caixa sense fons i sense futur. Aquí hi ha doblers pel que interessa i a Madrid, també: l’any 2013, l’Estat invertirà en ferrocarril 4.705 milions d’euros i d’aquesta quantitat, set, sí, ho heu sentit bé, set, arribaran a Mallorca.

El Govern de l’Estat té previst gastar entre el 2012 i el 2024, 52.733 milions d’euros en tren. Per a les nostres illes no hi ha pressupostat ni un cèntim més.

 

Els hem de recordar que cada any, les Illes Balears aporten a l’Estat més de 3.000 milions d’euros que mai retornen. Més d’un 14% del nostre producte interior brut. Els darrers 17 anys han anat a Espanya 57.000 milions d’euros que no han tornat mai, i hem d’estar per dos-cents  milions d’euros per poder acabar les obres?

 

Els hem de recordar que els pressuposts de l’Estat per a l’any 2013 destinen a inversions, a les Illes Balears, un 0,7% del total del pressupost, com si fóssim  ciutadans del Tercer Món, ... en poques paraules no poden acabar les obres del tren de Manacor a Artà perquè necessitam cent milions d’euros i faran obres a l’AVE de Galícia per valor de més de 1.000 milions d’euros cada any.

 

"Hem de recordar al Govern del Sr. Bauzá que sí ha reclamat el deute del Conveni de Carreteres, però no ho ha fet amb el conveni del tren.

Sr. President, si heu d’anar a Madrid a demanar el que ens correspon, anau-hi. Nosaltres també hi anirem, ens tendreu devora, tendreu el nostre suport. Però no ens deixeu de banda, no ens faceu ciutadans de tercera, no ens menyspreeu, no vos ne rigueu de nosaltres. Nosaltres ho podem entendre tot. Fa 14 anys que hi anam darrere. No serà ara que tirarem la tovallola o defallirem. Sabem esperar, però també sabem qui són i on són els barruts. Les obres estan a mig fer i s’estan degradant. Això no pot quedar així. Volem la continuïtat de les obres que donaran treball a la gent i treuran d’una situació molt compromesa a les empreses que hi participen.

Vos demanam, una vegada més, diligència. Sou el representant de tots els mallorquins i a tots heu de servir.  El vostre partit polític,  al programa electoral, no feia cap referència a aturar el tren, a no acabar-lo o a reconvertir-lo. Tot i això, gent amb interessos creats per no veure el tren en marxa, deien ja abans de les eleccions que si guanyàveu aturaríeu el tren.

Vos demanam que parleu clar. Que digueu què voleu fer. Que manifesteu per què una infraestructura qualificada al pla de mobilitat de 2006, aprovada per unanimitat pel Govern de les Illes Balears (que en aquell moment també es trobava en mans del vostre partit) i qualificada com a necessària i urgent, el darrer any s’ha convertit en el dimoni i motiu de rebuig del vostre Govern.

Vos demanam que vos reuniu amb la resta de forces polítiques i consensueu i planifiqueu el futur del tren de Llevant. Les obres s’han d’acabar, això no pot quedar així.

Plataforma pel tren de Llevant

Artà, 29 de desembre de 2012. Festivitat de David, rei de Judà i d’Israel, profeta i conqueridor de Sió, que, segons relata la Bíblia, va véncer el gegant Goliat."

La Plataforma agraeix l'esforç de totes les persones que han fet possible aquesta jornada lúdico-reivindicativa. I en particular a l'Associació Hotelera Cales de Capdepera per deixar-nos el tren, a Joan Terrassa que l'ha manat i a Pere Piris, ànima de l'event (foto de baix)