DE L’ORDRE DEL SENYOR BATLE, ES FA SABER QUE:

“EL MERCAT MEDIEVAL DE L’ANY DE NOSTRE SENYOR
DOS MIL DOTZE ÉS OBERT”



No va venir el president del Govern, Sr. Bauçà, però sí el president del Parlament, Sr. Pere Rotger. I del PSOE, el senador i expresident de la Comunitat Autònoma, Sr. Francesc Antich; i pel grup PSM-Entesa-IV, el seu portaveu al Conselll, Sr. Joan Font. I també hi era el president de l'Associació Hotelera, Sr. Joan Massanet, i els exbatles Salvador Moll, Antoni Muntaner, Antoni Alcover, Joan Pascual, Joan Ferrer i Josep Gallego. I, com no, el pregoner 2012, Julián García Sotoca. I tots els regidors del Consistori. De manera que es podia donar el sus. Eren poc més de les 6 de l'horabaixa i tot estava a punt.



Com es pot veure una mica més amunt, just a la cruïlla del carrer de Ciutat amb el carrer Principal, on n'Esperança i en Roc donen la benvinguda als visitants i el mercat comença a estendre les paradetes, les autoritats varen tallar la cinta de rigor i, tots plegats, iniciaren una volta pel recinte firal, tira-tira, perquè feien prest i no calia frissar. Fins i tot, varen tenir temps de fer una aturada a l'emblemàtic cau d'Herbes de Can Planetes, on tastaren el producte de la casa, cosa que, anys passats, es reservava per a després del pregó.





L'acte central de la festa del divendres, com sempre, el constituí el pregó que, com se sabia, en aquesta ocasió havia de pronunciar l'exsecretari de l'Ajuntament, Julián García-Sotoca. Com sempre, la capella del Castell va resultar insuficient per a tota la gent que va voler assistir a l'acte, un acte que va respondre a l'expectació. El pregoner va oferir una magnífica peça oratòria bastida a partir de les seves vivències gabellines i va fer un vol per damunt els trenta anys de dedicació al seu càrrec de secretari i, en distints moments, l'emoció li posà un nus a la gola i ens el posà a tots els que l'acompanyàvem. Del que va dir l'amic Julián no en farem aquí cap resum, perquè teniu, en aquesta mateixa pàgina, tant el text íntegre de la dissertació com la gravació en vídeo.





No hi faltà, com a colofó, l'habitual actuació de la Coral s'Alzinar. Els "Nocturnos de la ventana", "Capdepera, Capdepera" i "La Balanguera" foren els temes que interpretaren, amb la solvència que caracteritza aquesta formació.





Les aqutoritats ja havien fet unes "herbes" de pujada, però els de la coral les feren de baixada, i no hi faltaren cançons i brindis per un mercat que s'espera multitudinari. Com sempre, d'altra banda.



Ja de nit, la Solera Gabellina va encendre la plaça des Sitjar i la va fer esclatar de ritme. Percussió i foc per a un públic eminentment jove, que omplí de gom a gom el reciente de la plaça i va vibrar amb un grup dimonier que, d'actuació en actuació, va assolint maduresa i saber fer.

I després, a menjar i a comprar, s'ha dit. Sobre tot, menjar... i beure. I és que, en el nostre Mercat Medieval, l'aspecte gastronòmic va davant tot: hi ha per triar i remenar, en una oferta de gusts i aromes, la temptació dels quals es fa impossible de refusar.