Xavi Sastre protagonis​ta de la tercera sessió de les
IV Jornades d'Esport Base



El dimecres 28 d’abril es va celebrar al Teatre de Capdepera la tercera sessió de les IV Jornades d’Esport Base “El camí de la formació a la competició”, novament amb un cartell de ponents de gran nivell que van satisfer els nombrosos assistents a l’acte.

Va començar la jornada amb la presentació del Sr. Jaume Estarellas, president de la Federació de Bàsquet de les Illes Balears, qui destacà la importància d’aquests actes, sobretot perquè es xerri de bàsquet, i no només es jugui. Estarellas va dir que a l’etapa formativa ha d’existir la competició adaptada a cadascuna de les edats dels nins, destacant les millores dels darrers anys en instal·lacions i sobretot amb la preparació dels tècnics dels equips. En el col·loqui, Estarellas va contestar les preguntes dels assistents, incidint en les millores a fer per part de la FBIB especialment a nivell de calendari per als més menuts  a fi d’evitar llargs desplaçaments a Ciutat, i la necessitat d’aconseguir més àrbitres per a cobrir la demanda de partits.

En segon lloc, en Sr. Àlvaro González, llicenciat en Ciències de l’Esport i exentrenador de campions en diverses disciplines, sobretot atletes, va exposar una ponència destinada a pares i mares de nins/es perquè aprenguin a decidir quin esport és adient i a valorar-ne els motius. Va destacar que els nins el que han de fer és jugar,  si no la seva formació no és la correcta, i que avui en dia en la societat sedentària en què vivim això està lluny de complir-se.  Als pares els va emplaçar a valorar instal·lacions, formació dels tècnics, club o entitat on deixar els seus fills, etc, i que sobretot els nins més menuts primer practiquin diferents esports per a motivar-los a elegir el que més els pugui agradar.






















Finalment, el Sr. Xavi Sastre, el tècnic illenc amb millor trajectòria en el bàsquet d’elit i entrenador del Bàsquet Mallorca, club que està passant una crisi econòmica galopant que el pot dur a desaparèixer, va explicar la seva experiència al més alt nivell, reconeixent que per a ell entrenar en etapa formativa seria molt complicat per la dificultat de tractar el dia a dia amb nins, on l’aspecte psicològic, entorn i motivació és el més important. Sastre va elogiar la situació del bàsquet mallorquí, destancant els nombrosos jugadors i jugadores que estan jugant al més alt nivell a seleccions, ACB, NBA, entre d’altres. També va destacar que un jugador creix més amb millors instal·lacions, amb un bon clima on té més hores de llum per poder jugar, i destacà que els jugadors realment es fan al carrer, jugant fora d’hores d’entrenament, si no és impossible seguir una progressió adient. Sastre va fer una crida als amants del bàsquet perquè donin una mà al Bàsquet Mallorca, que assisteixin als tres partits que els queden a Inca, per tal de poder salvar una situació realment difícil en què jugadors i tècnics no cobren des de principi de temporada.





La jornada va acabar amb un col·loqui amb els tres ponents, en el qual el nombrós públic, sobretot gabellí de l’Atlètic Escolar de bàsquet, però també d’Artà i de Porto Cristo, va fer moltes preguntes sobre la situació del bàsquet actual i les dificultats que es troben tècnics i directius en el dia a dia.

La darrera jornada serà el proper dilluns 2 d’abril a les 19:30h, al Teatre de Capdepera, amb l’assistència de Joan Antoni Ramonell, director insular d’Esports; Damià Estelrich, coordinador del RCD Mallorca per a nins d’entre 4 i 12 anys, i Àlex Garcia, psicòleg de la UIB, que ja va assistir fa un parell d’anys a unes jornades amb una ponència d’altíssima qualitat. Sens dubte, la darrera oportunitat d’enguany per a tècnics, jugadors i pares.

Roger Udina
PILOTES FORA
Una iniciativa d’Ona Verda